Реклама / Ads
0| 4460 |08.03.2017 НОВИНИ

Германия разби схема за източване на социални помощи от българи

.
В Германия бе разкрита схема за източване на социални помощи, в която са били въвлечени българи и румънци, предаде ”Дойче веле”.
 
Според германските власти, източноевропейците са станали жертва на организирани престъпни структури.

Във вторник в Рурската област е била проведена мащабна акция срещу криминални структури от Югоизточна Европа, организирали злоупотреби със социални помощи в особено големи размери. В операцията са участвали представители на германското Бюро по труда, на митническите служби и на прокуратурата в Дуисбург, Гелзенкирхен и Дортмунд.

В трите града са били претърсени общо 13 сгради, обитавани от българи и румънци, както и 17 помещения на фиктивни работодатели.

Схемата е работила на следния принцип: организаторите са привличали чрез лъжи българи и румънци в Рурската област, където са им били издавани фиктивни трудови договори като наети на минимално работно време. Срещу завишени наеми източноевропейците са били настанявани в квартири в изключително лошо състояние и са били заставяни да подават молби за социални помощи.

По-голямата част от парите, изплащани от Бюрото по труда, са отивали в джоба на организаторите на схемата. От германските служби уточняват, че става дума за големи суми. За едно семейство с пет деца например помощите бързо може да набъбнат до 4500 евро на месец.

Томас Кучати, министър на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия, е категоричен, че не бива да се слагат в общ кюп всички българи и румънци. Министърът подчертава, че повечето от близо 170-те хиляди граждани на България и Румъния, които живеят в тази германска провинция, са добре интегрирани. Според него само една малка част от тях участват в подобни схеми.

Изданието допълва, че германската полиция има кодово название за потенциални извършители на престъпления от Румъния и България - става дума за съкращението "рубу", съставено от първите букви в имената на двете страни - "Rumänien" и "Bulgarien". Но тъй като в измамническите схеми от Бремерхафен и Рурската област българите и румънците са по-скоро жертви, отколкото извършители, съкращението "рубу" едва ли е влязло в употреба.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 10943 |06.03.2017 Веселин Маринов: Пребиха ме скинари в Германия . 0| 5132 |04.03.2017 Изтребител се разби на границата между Турция и Сирия . 0| 4163 |27.02.2017 Разбиха банда за трафик на жени, ръководена от млада софиянка . 0| 3931 |24.02.2017 136 турски дипломати са поискали убежище в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads