Реклама / Ads
0| 4698 |25.11.2007 НОВИНИ

Германия скочи срещу бюджета на ЕС

.
Представителите на страните членки на Европейския съюз приеха бюджета на ЕС за 2008 г., предвиждащ разходи в размер на 120,3 милиарда евро, което е 0,96% от съвкупния БВП на Евросъюза.
 

Германия, която е най-големият вносител на финансови средства в общоевропейския бюджет, обаче беше единствена страна, която отказа да го подкрепи. Германците отдавна изразяват недоволство от факта, че са най-големият донор на ЕС. Още една от причините за недоволството на Берлин е, че въпреки обичайната практика над 3 млрд.евро от общоевропейския фонд за селскостопански помощи, които са останали неизползвани от предишната година, противно на установената практика, са насочени към финансиране на нови проекти. Това противоречи на правилата в ЕС, според които неизползваните средства в края на годината се връщат на страните-вносителки.

В конкретния случай голямата част от неизразходвания бюджетен остатък, възлизащ на 2,4 млрд.евро, е предназначена за финансиране на работата по създаването на европейска глобална навигационна система „Галилей“, която има за цел да конкурира известната американска система Джи Пи Ес (GPS). Аналогична програма за глобално ориентиране създава и Русия под името ГЛОНАСС. Китай също работи върху подобни разработки. Финансирането на „Галилей“ от бюджета на ЕС се е наложило, защото консорциумът на европейски аерокосмически компании, който трябваше да поеме първоначалните инвестиции по проекта, отказал да ги финансира.

Останалата част от 309 милиона евро от остатъка ще бъдат използвани за създаване на Европейски технологически институт, който трябва да стане ковачница на елитни кадри в европейския сектор на високите технологии. 285,3 милиона евро ще отидат за заплащане на операции в областта на международната политика и сигурността и преди всичко на полицейската и административната мисия на ЕС в Косово, където ЕС ще замени ООН като гарант на стабилността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5638 |17.11.2007 Акцията на антимафиотите не била срещу "Бул инс" . 3| 4991 |13.11.2007 В бюджета нямало пари за магистрали . 3| 4842 |08.11.2007 Софийският районен съд даде ход на дело срещу премиера Сергей Станишев . 7| 5051 |03.11.2007 Иракски двойкаджия излъгал САЩ да почнат войната срещу Саддам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads