Реклама / Ads
11| 4707 |15.06.2016 НОВИНИ

Германски журналист: Мафиотският период не е свършвал в България

.
Онзи маркиран от насилие период в България никога не е свършвал. Бойко Борисов управлява твърде популистки, а неговото правителство не изглежда да е принципен последовател на правовата държавност. Това казва пред Дойче Веле германският журналист Франк Щир, който е добър познавач на България.
 

На въпроса дали "след престрелката в Слънчев бряг България не се връща обратно в 90-те години - към "златните" времена на организираната престъпност", той казва следното: „Преди няколко месеца имахме две поръчкови убийства само за една седмица. Да, прав сте - когато някъде започне да се стреля, се задейства един стар рефлекс и всички импулсивно се питат дали не се връщаме в онези години”. "Аз смятам, че онзи маркиран от насилие период всъщност никога не е свършвал. В същото време обаче е вярно, че подобни инциденти сега се случват много по-рядко, отколкото тогава или през 2003-2004 година, да речем, когато също имаше пик на престъпността", казва още той.

 

"Да вземем случая с Митьо Очите. Запитайте се дали е нормално този човек да прекара 3-4 години в затвора, а след това напълно необезпокоявано да продължи да се занимава със същата дейност. Това определено говори за зле функциониращо правосъдие. Българските медии са пълни с информация за всякакви престъпници - един продавал кокаин, друг държал бизнеса с проститутките, трети правел някакви тъмни сделки и какво ли не още. Да видим кой от тези хора е осъден - почти няма такива. За мен това означава едно: провал на разследващите органи и на съдебната система", подчертава германският журналист, цитиран от БГНЕС.

 

Попитан дали споделя мнението, че "цялото управление на страната е провал" Франк Щир отговаря по следния начин: „Трудно ми е да кажа, че той (Бойко Борисов, бел. ред.) прави всичко правилно. Но рейтингът на ГЕРБ продължава да е два пъти по-висок от този на БСП, при това въпреки напрежението в управляващата коалиция. Ако критерий е само рейтингът, вероятно бихме могли да кажем, че Борисов прави всичко правилно. Но аз не мисля така. За моите разбирания Борисов управлява твърде популистки, а неговото правителство не изглежда да е принципен последовател на правовата държавност. Показа го случаят със спрените държавни поръчки, за което беше достатъчна една-единствена дума на Борисов. Не мисля, че е работа на министър-председателя да отсъжда дали един договор за обществена поръчка е сключен правомерно или не. Това също е доказателство, че не се спазват принципите на правовата държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4217 |29.03.2016 Журналист: Трудно ще проследим колко „КОЙ”-чета ще се родят . 26| 4881 |06.02.2016 Журналист: Премиерът не отговори на въпросите в Лондон . 17| 6823 |14.01.2016 Журналист: Оставането на политически слугинаж в МВР е посегателство срещу националната сигурност . 3| 5914 |11.01.2016 Журналист: Убийството на Антов е добре организирано и не е аматьорско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads