Реклама / Ads
4| 4755 |12.10.2010 НОВИНИ

Германски медии: Българите посрещнаха Меркел като царица

.
Ангела Меркел
"Българите посрещат Ангела Меркел като царица"; "В България германският канцлер получи седмата си докторска титла"; "Ласкателства на всеки ъгъл". Това са само някои от заглавията в германския печат, отразяващи състоялото се в понеделник посещение на федералния канцлер в София, предаде Дойче веле.
 

Най-често тиражираната новина по този повод е изказването на Меркел, че оценката за присъединяването на България към Шенген ще бъде честна и справедлива.

Германските медии не пропускат да споменат и похвалите на Меркел относно напредъка на страната в борбата срещу корупцията и престъпността. "Ханделсблат" обаче посочва, че Ангела Меркел е била "резервирана".

”Защото Меркел знае какво искат българите от нея. В София тя бе посрещната като царица. Навсякъде, където се появеше, се сипеха ласкателства. Тя бе отрупана с подаръци и титли", пише вестникът.

По същата тема порталът Nachrichten.rp-onlne.de посочва: "Бившият бодигард Борисов знае кои са най-големите проблеми на България. Държавникът се представя като твърдолинеен политик - той обяви нов закон, съгласно който имуществото на мафиотите ще бъде отнемано. Освен това, съвсем подходящо по време на посещението на Меркел, той съобщи, че са разбити две престъпни мрежи - за нелегално печатане на пари и за контрабанда на цигари."

В статия, озаглавена "Основателна предпазливост", германският в. "Франкфуртер Алгемайне цайтунг" отбелязва, че е разбираемо желанието на българското правителство да постигне членство на страната в Шенген. Защото "Шенгенската зона е нещо като ВИП-салон на ЕС. И ако Гърция има право да го ползва, то защо не и България?!", пише ФАЦ. По-нататък се казва, че предпазливият подход на старите страни членки е все пак разбираем. Фактът, че България е част от Европа, е неоспорим. Но онзи, който е попадал в ромски квартал в покрайнините на някой български град, със сигурност се е питал дали все още се намира на европейска територия.

Агенция AП и сайтовете euronews.de, tagesschau.de и duckhome.de публикуват данни за броя на чужденците, заселили се в Германия през 2009 година. От 606 000 имигранти, регистрирани от Федералната статистическа служба, 58 процента са от страни членки на ЕС. Най-голям процент представляват поляците – 123 000. През 2009 г. в Германия са се заселили 56 000 румънци, 29 000 българи, както и около 26 000 унгарци.

Порталът Bz-berlin.de пък посочва, че сред чуждестранните предприемачи в германската столица най-висок е броят на турците - с 6 500 регистрирани фирми. На второ място са поляците с 6 300 фирми, трети са виетнамците - с 1 780, а българите се нареждат на четвърто място - с 1 600 фирми. Непосредствено след тях са италианците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6516 |12.10.2010 Кр. Райдовски: ДС първо целуна ръката на А. Меркел у нас . 16| 5815 |11.10.2010 Меркел получи орден, каза да се готвим за Шенген самостоятелно . 4| 5315 |07.09.2010 НЦИОМ: 49% от българите одобряват детските градини . 5| 6324 |06.09.2010 Проф. Марков: 125 г. след Съединението българите пропускат националното помирение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads