Реклама / Ads
27| 5191 |26.01.2021 НОВИНИ

Германски медии: Ваксината на AstraZeneca е с 8% ефективност

.
Германското правителство се опасява, че ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет няма да получи одобрение от европейския лекарствен регулатор. Това идва на фона на твърдения в германски таблоиди, според които препаратът не е достатъчно ефикасен при хора над 65-годишна възраст. Става дума за ефективност от 8%.
 

Информацият за ниската ефикасност на препарата е била публикувана в таблоидните издания “Билд” и “Ханделсбат”. Те се позовават на правителствени източници.

 

Това е поредният удар по компанията, която разработи ваксината си срещу коронавируса заедно с университета в Оксфорд. От AstraZeneca обаче отрекоха, информират от в. “Гардиън”. Позицията на AstraZeneca е, че тези данни са напълно неверни, а здравният министър на Германия определи твърденията като спекулации. 


Експертите посочиха, че са били смесени различни данни - процентът на участвалите в проучванията хора на над 65-годишна възраст и процентът на ефикасност на препарата при прилагането му върху групата.


"На пръв поглед изглежда, че нещата са объркани. Около 8% от участниците в проучванията на AstraZeneca са на възраст между 56 и 65 години, като само 3 до 4 процента са над 70 години. Това не води до ефикасност от само 8% сред възрастните", посочиха от там.


Властите в Берлин обаче изразиха загриженост относно начина, по който се отчитат данните на AstraZeneca. От есента е известно, че по-малко възрастни хора са включени в изпитанията, предоставени от AstraZeneca, отколкото изпитанията на други производители.


В петък от AstraZeneca съобщиха на Европейския съюз, че може би няма да успеят да доставят договорените количества до края на месец март.


Официални лица от Брюксел в понеделник се срещнаха с представители на компанията в опит да разрешат проблема и затегнаха контрола - всички компании, произвеждащи ваксини срещу COVID-19 в Европейския съюз, трябва да представят предварително уведомление, когато искат да изнасят ваксини за трети страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3175 |17.01.2021 Доставят още количества от ваксината на Pfizer/BioNTech у нас утре . 6| 3436 |14.01.2021 Шуробаджанащина и “наши хора” прередили медиците от Сандански за ваксината . 4| 3054 |13.01.2021 У нас пристигна ваксината срещу COVID-19 на ”Moderna” . 5| 3114 |13.01.2021 Пристига първата пратка от ваксината срещу COVID-19 на Moderna

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads