Реклама / Ads
0| 4577 |05.02.2008 НОВИНИ

Германци дават рамо на "Набуко"

.
Договорът за включване на шести партньор се подписва днес. "Набуко" трябва да свърже с газопровод Средна Азия и Европа, заобикаляйки Русия. България също е страна по договора.
 

Договорът за включване на шести партньор за проекта "Набуко" се подписва днес във Виена. Новият съдружник в проекта е германската компания "Ерве" (RWE). От българска страна документът ще бъде подписан от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. В момента в консорциума са включени пет компании. Това са турската "Буташ", българската "Булгаргаз холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската "Мол" и австрийската компания "OMV". След подписването на договора, в присъствието на нотариус ще бъде прехвърлен равен дял на новия съдружник.

С този договор се цели да бъде изградена газопроводна система от източната турска граница до Австрия с годишен капацитет за пренос на природен газ 25 милиарда кубически метра. Проектът е проучен и предвиден с възможност за увеличаване на капацитета до 31 милиарда кубически метра годишно. През март миналата година строителните дейности по проекта "Набуко" бяха отложени поради липсата на шести голям инвеститор.

По принцип акционерите са готови да включат и седми партньор, ако това е в състояние да увеличи конкурентноспособността на проекта

Проектът "Набуко" предвижда изграждане на тръбопровод за доставка на 30 милиарда кубически метра природен газ от Каспийския регион. Целта с изграждането му е да се намали енергийната зависимост на Европа от Русия. "Набуко" трябва да свърже Средна Азия и Европа, заобикаляйки Русия, като най-близкият възможен срок за пускане на газа по планираното трасе е 2012 г. Очаква се по транскаспийски газови магистрали в Европа да пристига газ от Тюркменистан, Казахстан, Азербайджан и Русия. Не е невъзможно към газопровода да се включат и суровини от Ирак и страните от Персийския залив, а дори и от Иран.

 

сцена от операта "Набуко" на Джузепе Верди

nabuko_02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5434 |19.01.2008 Асен Гагаузов: Няма конфронтация "Набуко" - "Южен поток" . 2| 4970 |20.12.2007 Болниците вече ще могат да се продават, стига да не сменят дейността . 0| 4750 |20.10.2007 Хашлаци от Мездра хванати да продават дрога в София . 1| 5746 |03.07.2007 Над 2000 в Гоце Делчев на стачка, искат германци да ги уважават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads