Реклама / Ads
10| 5965 |21.01.2019 НОВИНИ

Гешев се прави на Колумб, ама ”претопля труп”

.
Иван Гешев
Зам.-главният прокурор Иван Гешев е на път да надмине Христофор Колумб. Останахме в шок, като ни съобщи откритието си, че едни милиони изтичат към „инвалидните пенсии“. Еврика!, Само дето, ако Гешев реши да бръкне в интернет, сам ще се убеди, че по темата за измамите с ТЕЛК-овете са написани, ако не хиляди, то поне няколко стотин публикации.
 

„След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи. Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28 % от всички пенсии на конкретната област“, каза наперен той. И анонсира, че в Силистра ще има задържани.

 

Вероятно, преди да заеме високия пост в прокуратурата, Гешев не се е интересувал  кой знае колко от борба с корупцията. Иначе щеше да знае, че още преди пет години структурата, призвана да се бори с корупцията – БОРКОР, с дългото име „Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност“, направи умопомрачителни констатации за работата на ТЕЛК-овете. Месеци наред експерти нищиха проблема в цялата страна, докато през април 2014 година обобщиха изводите си в доклад, озаглавен „ТЕЛК и инвалидни пенсии“. В него бе посочено, че заради многобройните корупционни пробойни, цялата система трябва да се промени из основи. От доклада нямаше кой знае каква файда, след като всичко си продължи по старому. Явно на разкритията  на БОРКОР са им турили пепел.


През последните две години „песента“ за измамите с ТЕЛК-овете я слушахме на приливи и отливи. Това наведе на мисълта, че зад проблема прозират по-скоро политически интереси, отколкото здравословни. Изводът се бетонира във времето, след като на бял свят излязоха изследвания, според които цели региони с роми оцеляват благодарение на „инвалидни пенсии“. Гешев казва, че върнал лентата пет години назад. Но още преди 10 години плевенската прокуратура започна да търси как така в цяло село ромчетата изведнъж се „гътнаха“ от епилепсия. Оказа се, че тази коварна болест започна да се предава като свински грип, след като за отрицателно време обхвана и съседните региони. Не стана ясно докъде стигна тогава разследването на държавното обвинение, защото над него се спусна непрогледна тъма. Но Иван Гешев-Колумб, ако поиска, може лесно да го провери как стоят нещата с натискането на един бутон.


За патриотите „инвалидните пенсии“ не се оказаха нищо друго освен „опорна точка“ в словесната еквилибристика. Първо през 2017 година ги закаканиза бившият зам.-министър Султанка Петрова: Социалното министерство ще се бори с измамите с пенсиите за инвалиди. Целта е да се преодолеят проблемите, трупани от 27 години“. Преодоляха  се-дръжки. След нея по темата глава надигна бившият вицепремиер Валери Симеонов, който рече: „Очаквам да бъдат спестени няколкостотин милиона лева от ревизията на инвалидните пенсии, които се дават на над 900 000 души. На проверка ще бъдат подложени всички ТЕЛК-ови решения. Има цели села, в които почти всички деца са с ТЕЛК“. И военният министър Красимир  Каракачанов, за да не остане по-назад, също додаде: Към момента в България по документи има около 550 хиляди хора с увреждания. При намаляващия прираст и статистиката, че към настоящия момент сме около 7 милиона население, тази цифра звучи нереалистична. Социалната и здравна система на страната ни отделят 1 млрд. и 700 милиона лева на година за изплащане на инвалидни пенсии. За справка през 1989-1990 г., при 9 млн. население, хората с увреждания са били около 150 хиляди.


От анонса на Иван Гешев за акцията на прокуратурата срещу „инвалидните пенсии“ се очаква да последват няколко неща. Първо- зрелищни арести, белезници, камери и медиен калабалък. И второ-поне няколко дни от сутрин до вечер телевизиите ще ни „проглушат“ ушите с разкрития, преки включвания и ексклузивни репортажи по темата. Само дето на пресконференцията, на която Гешев пробва да претопли „труп“, не обели и дума за проверката срещу финансовия министър Владислав Горанов. Може пък и това да е целта.

 

Екип на Фрог

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4444 |21.01.2019 Румяна Коларова: Борисов ще направи съдбоносен избор за евровота . 0| 6810 |19.01.2019 Николай Банев разпространи писмо с опровержение на думи на Иван Гешев . 4| 4460 |18.01.2019 Стефан Софиянски: Сега областният управител е падарин на кмета . 2| 4784 |17.01.2019 Измамници глобяват за неправилно паркиране в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads