Реклама / Ads
23| 5124 |10.07.2020 НОВИНИ

Гешев: Не сме зависими от Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг

.
Иван Гешев
Твърдението, че с прокуратурата е осъществила политически репресии е от времето на Иван Костов. Новото твърдение е, че прокуратурата е мафия. Това уронва престижа на прокуратурата. Ще уведомим нашите партньори в ЕС и от ЕК, както и посолствата на чужди държави у нас, за безпрецедентния натиск и опита за унищожаване на независимостта на прокуратурата. За нас няма недосегаеми Пеевски, Доган, Борисов или Радев, след произнасянето на КС, или някой чиновник.
 

Това заяви на извънреден брифинг главният прокурор Иван Гешев, след като сутринта видяхме пространно интервю за  Нова телевизия, което беше обявено, че се излъчва на живо. Въпреки изричната забрана да се събират повече от 30 души на едно място и то при стриктно спазване на дистанцията в коридора бяха извадени огромно количество служители на различни прокуратури, които чинно бяха подреждани от говорителя на институцията Сийка Милева преди изявлението на главния прокурор.  

 

По думите на Гешев зад него са застанали неговите заместници, представители на съвета на асоциацията на прокурорите в България,  административните ръководители на апелитивните, окръжните  и немалка част от районните прокуратури от цялата страна.

 

Ето какво заяви още главния прокурор:

Не сме тук заради лични атаки срещу отделни прокурори или главния прокурор.

Тук сме защото прокуратурата на РБ бе поставена на безпрецедентен политическо –партизански натиск. Когато Радев слезе при БСП, Движение 21, Йоло Денев, Мая Манолова, Демократична България и други, той се превърна в обикновен политик от прехода

 

Тук сме да кажем, че прокурорите работят за българските граждани, а не за олигархията, сляла се с политиците. Няма да ни спрат милиардите на олигарсите, налети в медии и политици, нито заплахите срещу прокурори и техните семейства. Време е, освен бедни български граждани в затворите да влизат и олигарсите, които ги ограбиха.

Няма да позволим да се градят политически проекти, включително и от Радев. Той каза, че Българската прокуратура е „мафия“, нещо което не си позволи дори Иван Костов. Той явно говори за светлината, но се съюзява с тъмнината. Явно Радев и присъдружните му партии с генезис от прехода имат други амбиции.

 

Радев цитира съдия Фалконе, но той се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява в момента Радев. Прокуратурата не раздава присъди, те се раздават от българския съд.


Гешев наблегна на това, че не е кадрови проблем на прокуратурата акциите срещу служители на президентството.

 

Обвинител №1 заяви още, че няма да коментира намерените в дома на бивш началник на архива 5 кашона документи с гриф за секретност, включително и оперативен план за действия, свързани със Златко Баретата. Мога да уверя българското общество, че ще го запозная с цялата информация, заяви Гешев.

 

Г-н Радев - съзнателно не се обръщам към него като президента Радев, трябва да даде отговор дали е знаел за изнесените от мен факти. Да посочи къде в Конституцията е посочен имунитет на служители на президентската институция. Единственият недосегаем човек в България е президентът. Ще изчакаме да излезе с решение Конституционния съд и ще се съобразим с него. Ще изчакаме  и да изтече мандатът на президента за да понесе отговорност за действията си.


Българската прокуратура не работи и няма да работи с това да посочва кой е виновен или невиновен. Трябва да е ясно, че ние сме парламентарна република и нямаме кралско семейство и сме граждани, а не поданици. Казвам това във връзка с тиражирането на лъжи от анархолиберални  медии, подкрепящи Радев.

 

Почти всеки ден, всяка седмица съм при хората в страната и знам какво искат и какви са проблемите им, все неща от които не се интересуват българските политици. Ние сме на страната на обикновените български граждани. Не сме зависими от Борисов, Доган, Пеевски, Радев или някой друг посочен от НПО-та или медии. Зависими сме от закона и от закона.

Гешев обяви, че започва проверка на на целия парк Витоша, където по думите му имат имоти Божков, Пеевски и Вълка.

 

Докато аз съм главен прокурор, единственото важно е закона да се прилага спрямо всички. Горд съм че съм главен прокурор, гордея се с колегите си магистрати, които с риск за собствената си сигурност защитават законите.

Речта на Гешев завърши с аплаузи, за които тон бе даден от Сийка Милева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 27639 |10.07.2020 Иван Гешев: Повдигаме обвинения срещу министър Боил Банов. Най-сериозната мафия е политическата . 24| 8209 |09.07.2020 Стоян Тончев: Борисов, режимът ти си отива! . 16| 8207 |09.07.2020 Манолова от протеста: Борисов, отиди си с мир. Не предизвикай безредици . 13| 8963 |09.07.2020 Калин Тодоров: 9-то юлският преврат - отговорът на Гешев, Борисов, Доган и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads