Реклама / Ads
8| 4345 |21.05.2015 НОВИНИ

Д. Гяуров: НСО е скъпоплатен слугинаж

.
Димо Гяуров
Чух доста неаргументирани приказки в НС по повод законопроекта за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Според мен депутатите леко пообъркаха законопроектите. Правомощията на служителите отново останаха завишени. Това каза бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров в предаването "Лице в лице" по bTV.
 
Законопроектите страдат от доста дефекти, отбеляза той. "Има разминаване в отделните точки, но се надявам, че на второ четене те ще бъдат изчистени. Той даде пример с частта, касаеща функциите на НСО. Гяуров даде пример, че според текстовете, охранителите могат да поставят камера срещу вашия дом, без да са ни уведомили. Те имат чисто полицейски функции - могат да ви проверяват багажа, да ви карат да изпълнявате устни заповеди и ако не го направите - да ви арестуват. Ако сте влезли в периметъра на охраняваното лице дори могат да запишат ваши разговори.

Според бившия шеф на разузнаването няма такава голяма служба в Европа като НСО. Вече не е тайна, че там работят около 1200 служители. Той изрази опасенията си, че се запазва пълната непрозрачност при исканията за охрана, липса на контрол, кръгът на охраняваните не се намалява, не се прави нищо за повишаване на контрола. Това, което се случи преди дни с пробива в сигурността на премиера, веднага трябваше да коства оставката на шефа на НСО, даде пример Гяуров.
Опасявам се, че с тези законопроекти се фиксира статуквото. Надявам се, че управляващите ще проявят разум и ще коригират законопроекта. НСО е превърнат в един скъпоплатен слугинаж, посочи още Димо Гяуров. За съжаление доста често охранителите изпълняват битови функции.

На въпрос дали ДАНС изпълнява добре функциите си, Гяуров изрази съмнения. Припомняме, че вчера НС одобри на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Това е първият от четирите законопроекта, внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в сектор „Сигурност”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5030 |17.05.2015 Гяуров: Македонското контраразузнаване има пръст в Куманово . 17| 4635 |26.03.2015 Гяуров: В държавата не знаем кой кой е . 27| 4693 |23.03.2015 Димо Гяуров: НСО се превръщат във ВИП слуги . 7| 4268 |13.01.2015 Б. Цеков: Позицията на Лукарски за ТТИП е слугинаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads