Реклама / Ads
44| 6394 |11.01.2011 НОВИНИ

Д.Гяуров: Срам ме е от тази "полицейска вакханалия"

.
Димо Гяуров
Абсолютно недопустимо е министър-председателят да обявява, че няма нищо лошо в това да подслушва министрите си, че няма нищо лошо в това те да не се обичат и да си правят номера един на друг. Затова се чувствам неловко и ме е срам от това управление. Това заяви Димо Гяуров след заседанието на НИС на СДС.
 

Според него това подслушване не е нищо друго, освен номер от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов спрямо директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Много е срамно поведението на самите министри, които един след друг се явяват пред медиите и съобщават с най-благи усмивки, че няма нищо по-хубаво от това да бъдат обект на подслушване. Това не са принципите на правовата държава, коментира още Гяуров. 

Той  е убеден, че няма нищо лошо в това министър-председателят да се запознае с конкретно СРС, ако целта е той да е наясно с некадърността и вероятните злоупотреби на един или друг държавен служител и от това произтекат конкретни управленски решения и кадрови смени.

От май месец досега няма кадрови смени. СРС-та са били осъществявани по евентуално съмнение за осъществяване на тежки престъпления като министър-председателят Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов подозират министрите в тежки престъпления, но няма никакви конкретни кадрови действия. Няма данни материалите да са постъпили в прокуратурата, т.е., всичко това се прави само за осъществяването на един милиционерски контрол и евентуално, за да бъдат държани в зависимост хората, които биват подслушвани, смята  синият депутат.

По думите му в СДС по най-бързия начин ще обмислят промени в Закона за СРС-та и Закона за електронните съобщения. Те ще предложат на останалите парламентарни групи да излъчат свои представили в работна група, която да изработи тези промени и ще поканят и представителите на гражданското общество заедно да помислят за действия, които за в бъдеще да предотвратят развитието на "тази полицейска вакханалия", както я нарече Гяуров.

Евентуално ще се предложи и осъществяването на допълнителен контрол от страна на съдебната система върху използването на СРС-та. Като пример, той посочи идеята месец след даването на решение за използване на СРС-та да разглеждат резултатите и да се прави вторична преценка на основателността им. Парламентарната група на Синята коалиция ще настоява в Парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та да се изясняват нещата около оповестените публично данни, които вероятно са събирани именно по този начин.

Гяуров не е убеден, че ако директорът на Агенция "Митници" бъде изслушан в Парламентарната комисия за борба с корупцията, той ще каже истината. Аз съм абсолютно убеден, че е имало фирми, които са били под нечий чадър - най-вероятно чадърът на ГЕРБ или на отделни представители на тази партия. Но не вярвам комисията да съумее да изясни нещо повече от това, което вече е публично известно, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4755 |07.01.2011 Й.Бакалов: Стига с тази милиционерщина . 16| 8094 |27.12.2010 Сумиста към съдия: Как не ви е срам да лъжете така . 5| 5423 |09.12.2010 Зимата ни връхлита още тази нощ . 15| 6185 |01.12.2010 М. Найденов: Болните амбиции ни хвърлиха срамно петно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads