Реклама / Ads
13| 6125 |30.07.2010 НОВИНИ

Д. Гяуров: Заради хонорара на Доган депутати от ДПС се пекат на огън

.
Димо Гяуров
Парите, взети като кредит за новата АЕЦ, на чието място сега има локва, са отишли за "Цанков камък", а вероятно и за хонорара на Доган, предположи Гяуров. Това са политико-популистки приказки в последната седмица, когато на Гяуров му свършва мандата, а Синята коалиция трябва да се афишира като флагман на антидоганизма, контрира К. Костадинов.
 

Точката в дневния ред за Ахмед Доган беше изготвена в пълна секретност, обяви по БНТ Камен Костадинов. След приключване на проверката проверяваното лице трябва да се запознае с резултатите. Каква беше причината да не се отложи заседанието, попита той.

Не се сърдя на колегата Костадинов, защото знам на какъв огън се пече един депутат на Доган, контрира синият депутат Димо Гяуров, шеф на комисията Антимафия в НС. Преписката е съвсем открита и достъпна за всички народни представители. Малко след като разпратихме по мейлите доклада, журналисти го държаха в ръцете си, а не сме им го раздали ние, добави той.

Въпросният доклад е едно полярно четиво. Трябва да се проведе един истински дебат и днешният ден ще е тест за парламента, поиска Костадинов, според когото докладът бил 6-7 страници, върху които само той имал 30 минутни бележки.

ВАС не контролира събранието, каза Гяуров; ако съдът обаче прецени, че има конфликт на интереси, ще наложи санкция. Престъплението не е обект на нашата преписка, в нея и дума не може да става за престъпление, обяви Гяуров, но беше категоричен, че твърдо има конфликт на интереси. Доган е бил мандатоносител, т.е. работодател на МС, но получава космически хонорари за едни дейности, които е абсурдно да свърши, обясни той. Парите, взети като кредит за новата АЕЦ, на чието място сега има локва или дупка, са отишли за въпросния проект, а вероятно и за хонорара на Доган, предположи Гяуров.

Това са политико-популистки приказки в последната седмица, когато на г-н Гяуров му свършва мандата, а Синята коалиция трябва да се афишира като флагман на антидоганизма, каза К. Костадинов, според когото решението на комисията замествало истинската проверка. Това, което г-н Доган не е свършил по проекта, са го свършили подизпълнителите, които са получили пари за това, отговори ДПС-депутатът.

Гяуров прочете част от хидротехническите дейности, които е трябвало да свърши Ахмед Доган и се усъмни в компетенциите му да свърши всичко това.

Frognews.bg напомня, че на днешното си извънредно заседание парламентарната комисия за борба с корупцията и предотвратяване на конфликт на интереси, известна още като "Антимафия", ще решава дали лидерът на ДПС Ахмед Доган ще бъде предаден на Върховния административен съд, който да му наложи наказание заради укрит конфликт на интереси покрай скандалния хонорар от 1 млн. евро като консултант на проекта за хидровъзел "Цанков камък". Комисията ще се произнесе и дали да не прати сигнал до прокуратурата срещу Доган за търговия с влияние. Законът за предотвратяване на конфликта на интереси предвижда глоба от 1000 до 3000 лева, ако съдът установи, че има нарушение. Предвидена е и конфискация на получената облага, т.е. хонорарите за консултантската дейност на Доган.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5018 |29.07.2010 Отсъствие на депутати „спаси” Доган от съда . 14| 4934 |29.07.2010 Парламентът праща Доган на съд . 46| 9362 |28.07.2010 Семейството в Кърджали пребито от МВР заради сина си, бил в схемата с проститутките . 1| 7880 |21.07.2010 Заради борчове в Поморие продават цял комплекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads