Реклама / Ads
1| 13590 |28.06.2010 НОВИНИ

Гиганти череши „Дикме”

.
Едрите плодове предизвикаха истински фурор.
 

Необичайно едри череши бият рекорди, държани у нас с години, съобщава в днешния си брой 24 часа. В Кюстендил вече се хвалят с 18-грамови плодове с диаметър 36 мм от канадските сортове “Самид” и “Самбърст”. Спецове от института по земеделие в града твърдят, че другаде в България такова нещо не може да се види. В село Габарево до Павел баня обаче вече ги догонват в конкуренцията - с череши по 12-14 г с диаметър до 26 мм. Сортовете са американски, италиански, френски и турски.

На всичкото отгоре плодовете са и по-вкусни след опитване. Обяснението е, че нашият планински климат е по-благоприятен за овошките, отколкото в родината им. Температурните разлики в различните часове на денонощието - горещо денем и студено вечер, правят черешите по-сладки. Над 5000 дка са новите насаждения в България през последните 4 години, твърди бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който се занимава с консултантска дейност. Черешови масиви има в Хасковско, Пловдивско, Кърджалийско, Благоевградско, Бургаско, Разградско и край Сандански.

В новите градини са засадени сортове, непознати досега у нас. Уникални за Кърджалийско например са италианските и френските “Ърли лори”, “Челесте”, “Биг лори”, “Феровия”, американската “Финко”, канадската “Суит хард”. Отлично се развива и турският сорт “Зират”, известен у нас като “Наполеон”. Дръвчетата са нискостеблени, върху специални подложки. Отглеждат се по нови технологии. “Добивът с капково напояване достига до 2 тона от декар”, твърди Мехмед Дикме. Допълва, че животът на една градина с нискостеблени череши е не по-малко от 20 години. Новите сортове започват да зреят от 5-10 май и приключват в края на юни. По-ранните череши имат изключително добър пазар и цената им стигаше 8 лева за килограм, каза Дикме. Интерес към продукцията има от Русия и Германия.

“Това е смяна на поколението. Старите сортове, отглеждани в България, вече ще отиват в консервната промишленост, а новите са за директна консумация у нас и в Западна Европа", смята Дикме. Едрите плодове предизвикаха истински фурор на пазара в Кърджали през юни. Килограм череши, отгледани в градини край селата Боровица и Петелово, вървеше между 1,50 и 1,80 лева, а търговците рекламираха стоката си като "Черешите на Дикме". (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4671 |09.06.2010 Дядо простреля дете, брало му черешите . 9| 4741 |06.10.2008 Енергийните гиганти на Европа идвали за "Белене" . 3| 5979 |19.05.2008 13-годишен удуши 9-годишната си братовчедка заради череши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads