Реклама / Ads
11| 8600 |01.11.2013 НОВИНИ

Гимназистите на НГДЕК учат на тъмно

.
Вчера Денят на Будителя бе помрачен за възпитаниците на Националната гимназия по древни езици и култура в столицата. Те го посрещнаха с мисълта, че и занапред ще получават знания в полуразрушената сграда на бившето 13 –о училище в съседство с Женския пазар , която отдавна е заприличала на общежитие за бежанци по думите на ученици.
 

 

Учениците на Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) уж трябваше да се образоват в тази сграда докато бъде ремонтирана старата им на улица „Баба” в столицата. Сега обаче родители твърдят, че реновацията е приключила, но директорката на елитната гимназия Мариела Папазова изобщо няма намерение да връща децата на старото им място, тъй като сегашното било близо до центъра. Тяхното училище било №1 като Софийския университет и затова трябвало да бъде на пъпа на столицата по примера на висшето учебно заведение, обяснявала им училищната шефка.

 

Въпреки централното си място настоящата сграда на НГДЕК-а създава впечатлението, че всеки момент ще рухне. Парчета отломки летят от фасадата й, а класните й стаи са със счупени прозорци и паднала мазилка. Въпреки лошата обстановка културният министър Петър Стоянович се опита да придаде по телевизията приятен вид на училището и да убеди родители и ученици, че сградата е годна за ползване.

Зловещата постройка на гимназията обаче не е единственият й проблем. Оказва се, че в нея липсва електричество. „Има ток само първия час. Децата си светят с фенерчета”, разказва Валентина Мурджева, майка на единадесетокласничка.

 

Тя изнесе още потресаващи факти за елитното учебно заведение. По думите й на учениците им било наредено да дойдат в първия учебен ден с лопати, за да приведат сградата в що-годе приличен вид за обучение. Мурджева се възмущава и от постоянното текучество на преподаватели в гимназията, което давало отражение върху знанията на децата. „Учителите се сменят през седмица. Това намалява качеството на обучение.  На нас, родителите, ни се обяснява, че тъй като училището е елитно, в него трябва да има елитни учители. Но докога смяната им ще продължава?!, настоява за отговор майката.

 

Тя сподели още, че на 31 октомври, когато отишла на родителска среща (провалила се заради липса на ток) в тъмницата в района на школото имала сблъсък с джебчийки. „И тук учат нашите деца!”, обърна внимание  Мурджева.

 

Заради Деня на Будителя директорката Папазова не бе на работното си място, където да бъде открита за коментар. Потърсихме мнението на  Столичния инспекторат по образование. Оттам обаче ни отговориха ,че проблемът не е техен, а на Министерство на културата, Столична община и Регионалната здравна инспекция.

 

Очакваме техния коментар по въпроса дали има риск за учениците да посещават сградата на НГДЕК и дали е нормално занятията да се водят на тъмно. Нека да кажат и как ще се отопляват децата през идващата зима.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 6152 |01.11.2013 Капка: Не ми харесва, че до студентите стоят тъмночервени и тъмносини . 3| 5325 |12.10.2013 KAT не снимат на тъмно джигитите . 1| 5945 |18.04.2013 Проф. Николай Петров: Докато съм министър, няма да има решения на тъмно . 11| 6306 |02.02.2013 Касим Дал: Ахмед Доган трябва да осветли тъмното си минало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads