Реклама / Ads
4| 3936 |07.10.2019 НОВИНИ

Гюнтер Ферхойген: България беше тежък случай, но оправда доверието за член на ЕС

.
Президентът от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов ще получи годишната награда за Европейски принос. Призът е за историческия принос на Стоянов за интеграцията на България в Обединена Европа. Един от гостите на церемонията ще бъде Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването от 1999 до 2004 г., който гостува в студиото на Сутрешния блок на БНТ заедно с бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси.
 

Днес ще бъде връчена втората награда на "ПанЕвропа", която носи името на проф. Иван Шишманов, учредител на "ПанЕвропа" през 1926 г. Гости на церемонията са комисарят Гюнтер Ферхойген и докладчикът за България Джефри ван Орден, заяви Гергана Паси. Главна роля за избора на Петър Стоянов е изиграл приносът му за присъединяването на България към ЕС.

 

Гюнтер Ферхойген заяви, че тогава България и Румъния са били “твърде тежък случай“. България изобщо не е била предвидена в началния етап на разширяването на ЕС на Изток и това не е било „справедливо спрямо България“. Смятах, че всички млади демокрации от Централна и Източна Европа трябва да получат един и същи шанс, а защо България да бъде изключена от този процес, риторично запита Ферхойген.

 

През 1999 г., когато е министър по европейските въпроси на Германия, се опитва да преодолее старите нагласи. С течение на времето мнението се промени. Тогава се водеше войната в Косово и разбрахме колко е важна стабилността в Югоизточна Европа. Разбрахме че без ясна връзка на България и Румъния с европейските структури не може да бъде постигната желаната стабилност, припомни Ферхойген. С този аргумент той успява да убеди комисията, правителствените и държавните глави през 1999 г. в Хелзинки.

 

Днес, две десетилетия по-късно, съм изключително щастлив да кажа, че България напълно оправда доверието, което вложихме в нея преди 20 години. Това решение от 1999 г. бе правилно, завърши Ферхойген.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4114 |03.10.2019 Д-р А. Канчелов: Метадоновата терапия спаси децата на България от хероинова епидемия . 1| 3874 |02.10.2019 СГС отказа да разгледа молбата на Полфрийман да напусне България . 2| 4619 |02.10.2019 Мигранти настъпват през Гърция, около 100 на ден правят опити за влизане в България . 1| 3687 |02.10.2019 Омбудсманите на България и на Сърбия се срещнаха с жители на Босилеград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads