Реклама / Ads
39| 4747 |09.05.2011 НОВИНИ

Гюнтер Крихбаун: Корупцията ви пречи за Шенген

.
Германският депутат Гюнтер Крихбаун, който е на официално посещение в България, загърби дипломатичния тон и открито назова проблема, който ни спъва в усилията да станем част от Шенгенското простраство - корупцията.
 

Каква полза има ЕС от една граница, която е технически модерна, но на тази граница работи един корумпиран митничар?

С този въпрос към българските депутати от Комисията по европейски въпроси и по външна политика  започна председателят на комисията по европейски въпроси към германския Бундестаг „обстрела си" от серия унищожителна критика към България, опитвайки се да приземи родните политици, които непрекъснато ни убеждават, че страната ни е покрила всички критерии за Шенген.

Гюнтер Крихбаун подчерта, че въпросният корумпиран митничар може да допусне на територията на ЕС камион с момичата за трафик, например. Той директно каза на колегите си от България, че страните членки на ЕС ще вземат решението си за членството ни в Шенген след юлския доклад на ЕК по механизма за сътрудничество. Този доклад ще е основен за решението на Германия, категоричен бе той.

Тези директни критики предизвикаха гнева на депутатите от ГЕРБ Моника Панайотова и Доброслав Димитров, които настояха към страната ни да се прилагат допълнителни условия за членство в Шенген.
Какво ви навежда на мисълта, че българският митничар ще бъде по-корумпиран от митничарите в страни от Шенген, попита Моника Панайотова, председател на комисията по европейски въпроси в парламента. Решила ли е Европа проблема си с корупцията, контраатакува и Доброслав Димитров.

Ние в ЕС правим доста добре разлика между ежедневната корупция и корупцията по високите етажи на властта, отговори им Гюнтер Крихбаун. Той посочи, че трудно Европа може да се справи с ежедневната корупция, характерна за болници, когато човек си плаща, за да получи по-добро лечение. Ние говорим за корупцията по високите етажи на властта, подчерта германският депутат.

За да бъде по-ясен пред колегите си от България той реши да им разкаже действителен случай от една съседна на нас държава за мерките, които тя предприела, след като станало ясно, че членството й в Шенген може да й се изплъзне. Вие си помислете съотносимо ли е това към вас, обърна се Гюнтер Крихбаун към депутатите в началото на своя разказ.

След като станало ясно, че целта „Шенген" се отдалечава, нашата Северна съседка арестувала 200 заможни митничари. Те карали луксозни коли като Порше Кайен, имали скъпи вили по Черноморието и впечатляващи апартаменти в столицата. С реалната си заплата на митничари, по думите на Гюнтер Крихбаун, те не биха могли да си купят дори гумите за поршето.

В ЕС се питаме от къде идват тези пари, едно правителство също трябва да си задава този въпрос, подчерта германският депутат. Добре е да гледате критично на нещата, допълни той.

Един закон, който в момента се дебатира в парламента ви - за имущество, придобито от престъпна дейност може да бъде ключ към решението на проблема, посочи още Гюнтер Крихбаун.

Той каза още, че Германия има право да вземе под внимание констатациите на ЕК от юли при вземането на своето решение за членството ни в Шенген. По думите му, ако докладът през лятото бъде в по-голямата си част положителен, Германия ще ни подкрепи.

Гюнтер Крихбаун изтъкна, че е в България не да ни критикува, а да ни отправи молба от името на Германия: "Много ви моля, много сериозно да вземете предвид становището на ЕК, особено по отношение на закони, които трябва да приемете".

В края на срещата си със своите български колеги той все пак призна, че България и Румъния имат шанс да се присъединят към Шенгенското пространство до края на тази година.В живота нещата не са само черни и бели, смята Гюнтер Крихбаун, който по-рано се срещна и с председателя на НС Цецка Цачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5493 |30.03.2011 Р. Миланов: БОРКОР не може да пребори корупцията . 71| 7704 |03.03.2011 Ройтерс: Борисов трябва да прекърши корупцията . 83| 5490 |20.02.2011 П. Блъсков: Костов е любител на корупцията . 4| 5185 |09.02.2011 Ангелов и ДАНС ще борят корупцията в МО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads