Реклама / Ads
61| 6870 |12.07.2010 НОВИНИ

С гладна стачка българин обяви в Брюксел война на ядрената мафия

.
Стачкуващият в Брюксел Георги Котев
Бузпрецедентна безсрочна гладна стачка започна днес в 14,25 часа бълагрско време (13,25 ч белгийско) ядреният физик от България Георги Котев. Протестът му е срещу престъпленията на ядрената мафия и заради отказ от прозрачност по въпроси на ядрената безопасност в България. Бунтът на Котев е насочен не към личен проблем, а в защита на обществен интерес.
 
Протестът на българина ше бъда на площад “Шуман” в Брюксел, където са разположени едни от най-важните институции на ЕС, включително и ЕК. На гърдите и на гърба си физикът е поставил големи плакати с надписи: “Безсрочна гладна стачка срещу Европейската комисия” и “Защо ЕК не работи срещу ядрените престъпления”. Котев ще раздава и листовки на гражданите, които искат да се запознаят с проблема и разкриията, които е направил в България.

Минути преди да започне демострацията Георги Котев заяви за Frognews.bg по телефона: “Стачката е срещу тотолания отказ на всички български институции и всички европейски, основно Европарламента и ЕК да разследват уникално в световен мащаб криминално престъпление. Става дума за подмяна на ядрено гориво, а престъплението се извършва в продължение на 6 г. в АЕЦ “Казлодуй”. Всички доказателства, може би над няколко хиляди страници, са събрани от мен и публикувани в Интеренет. Те доказват, че става дума за престъпление. Описани са хората, които извършват и прикриват това в България. Всичко е абсолютно ясно и е много лесно да бъде доказано и вкарано в съдебна зала, но парите, които се крадат от тази схема, са огромни, и интересите също.

Гладната стачка е въпрос на морал, но и на чест. Аз се боря, за да докажа това престъпление единствено и само, за да не бъда направен съучастник на тези хора. В момента, в който се откажа да се боря и да искам престъплението да бъде разкрито, ставам автоматично съучастник на тези хора, а това не мога да го понеса”.

Котев съобщи още, че идеята му е да си купи палатка и да я разпъне на площада в белгийската столица, но все още не е изяснил дали има това право и дали властите ще му разрешат подобни действия.

Решението си физикът, който през 2008 г. емигрира от България, оповести преди месец с нарочни писма до посланиците на европейските държави и САЩ у нас, както и до официалните български институции.

Георги Котев е 45-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт, а след това над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика, бил е главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ „Козлодуй”.

По време на работата си в АЕЦ установява, че централата работи с нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Според него то най-вероятно е отработено в европейски централи, след това е рециклирано в Русия и изпратено в България. Така руснаците ползват страната ни като база за ядрени експерименти, а над 500 милиона евро са щетите от далаверите с нелегалното гориво.

Днес пък в 12 часа под лозунга “Гладна стачка в Брюксел на Георги Котев, ядрен физик, срещу недосегаемите в БГ” на площад “Независимост”, между Президенството и Министерски съвет в столицата, се събраха около 20 членове на Комитета за защита на Георги Котев и Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”.


Столичани подкрепиха протеста на Георги Котев между президентството и Министерски съвет

"Тук сме за да изразим нашата съпричасност и подкрепа към физика Георги Котев. Постъпката му не е отчаяние, а знак за морал и почтеност, заяви пред Frognews.bg Петър Пенчев, член на организаторите. За пореден път той алармира, че управляващите и институциите прикриват едно огромно престъпление с използване на нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия.

Петър Пенчев обяви, че разкритията на Котев са подкрепени с много факти и материали, а наскоро Европейският парламент е изпратил до България доклад, от който на 100% става ясно, че през периода 2004 – 2008 г. в АЕЦ ”Козлодуй” е използвало ядрено гориво, за което не е имало предписание какви стойности трябва да показва в работен режим. Тоест, то не е било експериментирано и лицензирано, обясни Пенчев.

Двата обществени комитета водят съдебна сага и с министерството на икономиката и енергетиката. То отказва да предостави секретен доклад с тайни стойности на горивото, което се прилага в АЕЦ, а следващото дело е отложено за септември.

Днешната проява на Комитета за защита на Георги Котев и Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” бе стриктно охранявана от 7-8 полицаи. Първоначално те отказаха протестът да бъде пред шадравана до Президенството, с мотив, че в близост се провеждало друго събитие.

Ето интервюто с Георги Котев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5075 |11.07.2010 Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия . 0| 12516 |06.07.2010 Нови цени на горивата обяви "Лукойл" . 3| 4465 |03.07.2010 Министър Трайков обяви, че няма да останем без газ . 32| 8652 |28.06.2010 Обявиха ипотеките на Борисов и Цветанов - 880 бона в името на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads