Реклама / Ads
4| 4632 |17.05.2010 НОВИНИ

Гласът на потребителя систематично се подценява

.
България страда от липса на проучвания в банковия сектор. У нас гласът на потребителя систематично се неглижира, каза евркомисар Меглена Кунева пред Нова телевизия.
 

Меглена Кунева коментира дали са нарушени правата на българските граждани, когато взимаме кредите като заяви, че сред потребителите има много оплаквания от повишени лихвени проценти. А ако един потребител на може да обслужва кредита си, то това води до срив в банковата система.

“Ние трябва да говорим само и единствено с факти, но няма как да има факти, ако няма проучвания. А в България няма проучвания – договорите са неясни, прекалено дълги си и съдържат информация, която потребителя не може да разбере, а банките си позволяват да променят условията на договора както поискат”, заяви Меглена Кунева в ефира на “Здравей България”.

Според българския еврокомисар няма завинаги успешна финансова среда, но тя трябва да се наблюдава. В Европа има и такива страни, където е забранено да се вдигат лихвените проценти.

Законът за защита на потребителите има достатъчно възможности да зашити интересите хората у нас. Но в България гласът на потребителите систематично се неглижира, коментира още Кунева. “Колкото повече прозрачност има по отношение на банките, толкова е по-добре”, заяви тя.

Меглена Кунева опроверга слуха, че започването на нова работа във френска банка представлява конфликт на интереси. “На този етап няма никакъв конфликт на интереси до момента на произнасяне на етичната комисия за участието ми в консултативния съвет на френската банка. Аз наистина имам покана от тази френска банка, които ме ценят. И се радвам, че има интереси към мен. Ако не получа одобрението на етичната комисия, няма да членувам в борда”, заяви Меглена Кунева.

Въпрос на консултации и решение е твърдението на “Трансперанси Интернешънъл”, че трябва да има две години време между работата на еврокомисар и работата в частния сектор, коментира още тя.

“Имам много ангажименти в еврокомисията, а на национално ниво моят опит е на разположение. Много голям въпрос е как се използва политическия опит. Имам достатъчно много ангажименти извън България, които мога да пренеса като опит на местно ниво”, каза еврокомисарят ни по НТВ като допълни, че съветите й са насочени преди всички към гражданите, затова не приема такива постове, които биха я отделили от тази комуникация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4660 |17.05.2010 73 359 зрелостници на матурата по избор днес . 2| 5312 |17.05.2010 Николай Цонев получи ново обвинение . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads