Реклама / Ads
1| 5255 |06.11.2012 НОВИНИ

Гласуваме на 07. 07 догодина

.
07.07.2013 г. На тази дата са се спрели в ГЕРБ за следващите парламентарни избори. Това е първата възможна неделя за парламентарен вот, тъй като мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 5 юли.
 

Властта няма да се възползва от възможността изборите да са дълго след като свърши времето на този парламент, тъй като прекалено се доближава отпускарският сезон, съобщава „Стандарт”. По закон, докато няма парламент, управлява правителството.

За изборите ГЕРБ са решили да подходят нетрадиционно и министрите няма да са водачи на кандидатдепутатските листи. Те ще са на трета-четвърта позиция. Идеята е на водещи управленци, а премиерът Бойко Борисов я харесал, научи "Стандарт" от партийни източници. Целта е министрите да издърпат листата с популярността и авторитета си. И същевременно с това да бъдат амбицирани да работят, за да попаднат в парламента.

Досегашната практика на партиите е министрите да са първи в листите. Това традиционно предизвиква недоволство в местните структури, защото ги приемат като "парашутисти", които им вземат депутатските кресла. Често листите се изчисляват така, че водачите само да ги издърпат, но след изборите те влизат в правителството. А кандидатите на следващи позиции остават в парламента. Депутатските банки от години са своеобразна резервна скамейка за изпълнителната власт. ГЕРБ също черпи управленски кадри от банките на жълтите павета - най-пресните примери са с министрите Десислава Атанасова и Делян Добрев и с шефа на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

За листите догодина Борисов е поискал местни естествени лидери, които хората в региона уважават. Възможно било в някои райони те дори да заемат челна позиция. След тях щели да са досегашните депутати, които ръководството одобрява за втори мандат. Предполага се, че за 4 години в парламента народните избраници трябва да са натрупали авторитет в регионите си и да могат да си извоюват кресло дори да не са водачи, смятат в ГЕРБ.

Сред министрите, които ще са кандидат-депутати догодина, вече се въртят имената на Симеон Дянков, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Мирослав Найденов, Делян Добрев, Томислав Дончев, Вежди Рашидов. Поставянето им на по-задна позиция не било лоша оценка за работата им, а напротив - опит да избутат листите. И ГЕРБ да вкара максимален брой депутати. В момента управляващите имат 117 кресла в 240-местния парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5994 |18.10.2012 Догодина хлябът ще мине 2 лв., плашат зърнопроизводители . 26| 5608 |18.10.2012 Борисов призова ЕНП за подкрепа на изборите догодина . 2| 6068 |29.09.2012 Дянков обеща повече пари за съкровища догодина . 98| 8340 |31.08.2012 Тотю Младенов: Увеличаваме пенсиите догодина минимум с 7.6%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads