Реклама / Ads
20| 6062 |02.08.2012 НОВИНИ

Гласуваме и за “Белене” на изборите

.
Б. Борисов
Избори две в едно ще има идното лято. Освен че страната ще избира новата власт, хората ще гласуват и "за" или "против" да се построи АЕЦ "Белене".
 

Правителството публикува стенограма от заседанието си, от която стана ясно, че ГЕРБ е "за" референдум за строителството на втора атомна, пише в. Стандарт. "Тъй като това са много нагли хора (визирайки социалистите - бел. ред.) и продължават да изопачават истината", аз искам да знаете мнението ми за "Белене", казва премиерът на министрите си и продължава: "Цената на това удоволствие да имаш ядрена централа е 22 милиарда лева, които българските граждани поколения наред ще трябва да плащат. Гаранции, че за това, за което ще се дадат тези огромни пари, няма, ако например след 5-6 години Европейският съюз, както направи с първите четири руски реактора в Козлодуй, отново каже: "Затворете ги". При това положение какво правим? Откъде взимаме тези 22 милиарда? Държавна банкова гаранция е свързана с изкупуване на цената на тока. Или повишаване на дефицита.

В момента, в който дефицитът ни скочи, ще се увеличат лихвите, пазарите ще ни натискат, няма да може да емитираме и всичките тези минуси", обяснява Борисов. Той предлага референдум за АЕЦ "Белене" да има заедно с изборите. "Сега този референдум ще ни струва 40 милиона, тоест избори все едно се правят. Затова предлагам да са заедно с другите избори. Но лично ще държа в този референдум българският парламент под "за" или "против", отдолу да запише и условията. Ако си "за", това означава, че всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес на централата. Ако я правим за 22 милиарда, токът ще струва еди-колко си и той в никакъв случай няма да е евтин, защото тези кредитни пари няма кой да ги плати", казва още Борисов. Според него, ако се направи седми реактор в "Козлодуй", той ще струва под половината цена на "Белене", защото там е изградена и електропреносната система. "С тези пари, образно казано, представете си от 22 милиарда да извадим седем-осем, останалите вместо да ги даваме за ядрена централа, ще ги дадем за енергийна ефективност на населението. Градовете ни ще изглеждат по друг начин, защото енергийната ефективност прави блоковете по-красиви и по-дълголетни. Затова да пише какво следва от "за "Белене" и какво от "против централата", настоява премиерът.

Според него в първите 3 години от управлението на Тройната коалиция Станишев е бил съгласен централата да се построи. "Той е можел с един подпис да я пусне, но уплахата му идва на третата година след връщането му от САЩ. И оттогава той прави всичко възможно да добута неподписването на проекта до идването на ГЕРБ на власт", коментира още премиерът. По-късно през деня червеният лидер отговори на обвиненията на Борисов: "Не знам какви бълнувания са породили в съзнанието на Борисов връзки за "Белене" с мое пътуване до Щатите". Станишев отново обвини управляващите, че сменят позицията си за "Белене" и че никой досега не е виждал разчетите за това колко ще струва централата.

"ГЕРБ е за референдум за "Белене". Ако гласуването покаже, че българите искат централата, на другия ден отиваме и задължаваме държавата с една огромна банкова гаранция, взимаме парите и почваме да строим. Толкова! Глас народен!", заключава премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6452 |11.07.2012 Законът за изборите отприщи дамска кавга . 16| 6253 |28.06.2012 ГЕРБ: Лъжа е, че търсим служебна победа на изборите . 64| 5970 |14.05.2012 Сл. Бинев: 98% трябва да вземе ГОРД на изборите, ако има разум . 124| 5934 |07.05.2012 ДСБ иска да е със СДС на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads