Реклама / Ads
9| 5588 |25.05.2014 НОВИНИ

Гласуваме за ЕП

.
Днес е последният ден от изборите, в които Европа гласува за 751 депутати в Европейския парламент. 6 533 828 души са вписани в избирателните списъци в България. Общо в целия Европейски съюз гражданите с право на глас са 503. 7 млн души.
 

 

България ще излъчи 17 депутата. За изборите са регистрирани 15 партии, 6 коалици и 3-ма независими кандидата. Желаещите са над 300.

Изборният ден започва в 6.00 часа и трябва да приключи до 19.00 часа. По изключение обаче, той може да продължи с час повече, ако пред секцията има хора, които още не са гласували.

 

Рекорден брой наблюдатели регистрира ЦИК. До вчера в комисията се бяха записали над 55 000 наблюдатели от 36 български организации. Запознати припомнят, че на парламентарните избори през миналата година техният брой бе едва 14 000 от 26 обединения, като шест от тях бяха международни. За вота се регистрираха и седем социологически агенции, които ще правят проучвания в изборния ден.

Над 11 500 секции са разкрити у нас за днешния вот. За българите в чужбина пък има 167 секции в 35 държави. Урни в страните извън ЕС има в съответните дипломатически и консулски мисии на България. На изборите за Европейски парламент през 2009 г. бяха открити 52 избирателни секции извън страната. Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина пък е 7988. За изборите БНБ отпечата 7381000 бюлетини, като 170000 от тях са за извън страната.

 

Сгънете бюлетината поне два пъти, за да се запази тайната на вота, съветват от ЦИК. От комисията казват, че ако направим това само еднъж, има опасност тя да се разтвори, след като я пуснем в урната и така да се види за коя партия, коалиция или независим кандидат сме гласували. След като проверят личната ви карта и се уверят, че сте в избирателния списък, членът на СИК трябва да откъсне бюлетината от кочана, на който остава уникален номер. Същият го има и на долния десен ъгъл на бюлетината - важно е при сгъването той да остане видим, казват от ЦИК. Това е така, защото трябва да бъде откъснат от член на СИК. Преди да влезем в тъмната стаичка, на бюлетината трябва да се удари един печат, а след като излезем - още един.

 

Можем да гласуваме със знаците "X" или "V", изписани задължително със синя химикалка. Наличието на всякакви други знаци и букви, прави вота недействителен. На тези избори можем да гласуваме и с преференция за някой кандидат. Това обаче не е задължително и неотбелязването на преференция не прави бюлетината невалидна. Важно е обаче да знаем кой е номерът на нашия фаворит, тъй като имената им не са написани.

 

Дежурни прокурори и служители ще приемат сигнали за закононарушения в деня на изборите – 25 май, съобщиха от държавното обвинение. Списъкът с дежурните телефони и адреси е публикуван на интернет страницата на прокуратурата – www.prb.bg. На територията на следствените арести и затворите в страната са открити 40 избирателни секции, информират пък от Министерството на правосъдието. В затворите има 12 секции (по една във всеки затвор). Там правото си на вот ще могат да упражнят общо 566 обвиняеми и подсъдими. Осъдените на лишаване от свобода с влязла в сила присъда са лишени от избирателно право.

 

На територията на арестите са открити 28 секции. Там се очаква да гласуват 517 човека, срещу които има висящи наказателни производства

 

Дори да изгубим личната си карта, пак ще можем да гласуваме на днешните избори за европарламент. Това припомниха вчера от звената на "Български документи за самоличност". Възможност да упражнят правото си на глас имат и хората с изтекъл срок на документа. Всички те гласуват с удостоверение, което могат да вземат и в изборния ден. Българите без лична карта трябва да подадат заявления в дирекциите на полицията и районните управления-от 8.00 до 17.00 часа днес. Удостоверението върви със снимка на избирателя и ще важи пред секционните комисии. Вчера "Български документи за самоличност" даваха такива удостоверения, а където бе възможно - забързваха процедурата по издаване на личната карта. В случай на вече подадено по постоянен адрес заявление за лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно, дирекция на полицията или СДВР.

 

Над 100 лежащо болни в София са подали заявления за гласуване в подвижни секции, съобщава "Стандарт". Сформирани са пет комисии, които ще носят урните директно в домовете им. Те ще бъдат придружавани от екипи на полицията. Хората с увреждания, които искат да отидат до урните, ще могат да разчитат и на безплатен транспорт от общината през целия ден. Право на специализиран превоз имат над 17 хил. души.

 

В 100 секции на територията на България ще се гласува машинно. Това бе записано в новия Изборен кодекс. Според решението на ЦИК подобни машини ще има в районите 23-и - София и 13-и в Пазарджик. В столицата избраните секции са в районите Студентски, Младост и Триадица. А в пазарджижка област в град Ракитово, Велинград и в самия областен център. От ЦИК припомнят, че гласовете, подадени чрез машината, няма да бъдат отчетени, така че гражданите трябва да пуснат и стандартна хартиена бюлетина. От комисията също така подчертават, че ако искаме да гласуваме машинно, първо трябва да гласуваме с бюлетина.

 

През цялата изборна нощ в неделя ще бъдат оповестявани резултати от екзит полове, изчисления за разпределението на местата на европейско ниво.

 

- Около 22 часа българско време ще бъдат публикувани първите оценки на процентния дял на гласувалите на европейско ниво

 

- След 23 часа ще разполагаме с първите изчисления на базата на екзит полове и предварителни резултати


- След полунощ българско време ще станат известни предварителните резултати на ниво ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4758 |24.05.2014 МВР се погрижи: Гласуваме и без лична карта . 7| 5476 |15.04.2014 Ген. Атанасов: Не за гъби, а за риба вместо да гласуваме . 11| 4776 |18.02.2014 С „X” и „V” гласуваме на изборите . 3| 5363 |16.08.2013 Гласуваме с машини на следващия вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads