Реклама / Ads
30| 22384 |27.01.2020 ГЛАСЪТ

Главен прокурор срещу президент – първи версии

.
Случи се това, което мнозина очакваха: Иван Гешев се намеси в политиката, а прокуратурата се определи на чия страна не е. Разбира се под лозунга за спазване на закона и Конституцията.
 

Гешев е първият обвинител №1, който иска тълкуване на чл. 103 от Конституцията на България, засягащ имунитета на президента и вицепрезидента на страната. Според него разкриването на смисъла

на тази разпоредба е необходимо, тъй като “нормата е лаконична“ и “не дава еднозначен отговор“ на поставения въпрос. На досегашните главни прокурори чл. 103 е давал отговор, но на него – не. Затова Гешев отправя 6 въпроса към КС. В ултимативен тон, твърдят някои.

 

До развихрянето на скандала „Апартаментгейт“ Цветан Цветанов отговаряше за атаките срещу президента Радев. Когато стана опасен за единството в ГЕРБ и лидера Борисов – Цветанов бе отстранен. Скандалът с луксозния му дом бе само предтекст.






В партията не се намери подходящ заместник по това направление. Сотир Цацаров свърши доста работа на кръга, който го избра, но начетеността и интелигентността го правеха неподходящ за фронтална „атака Пикет“.

 

Така изгря звездата на Гешев. И новият Главен директно запита КС дали записаната в основния закон "държавна измяна“ се припокрива със записаното в Наказателния кодекс в раздел "Измяна“, глава "Престъпления против републиката“, както и каква е разликата между ”държавна измяна“ и "нарушение на Конституцията“ и какви са изискванията относно вида и мащаба на престъплението.

 

Действията на Гешев изглеждат изненадващи, но очевидно са замислени отдавна и съгласувани с когото трябва. Освен това звучат някак ултимативно. Доказателство за това е и светкавичната реакция на КС, който почва процедурата. Какво бързане само.

 

Гешев встъпи в длъжност на 18 декември 2019 г. Месец по-късно е готов с въпроси към Конституционния съд. Това означава, че: А/ подготовката за атаката срещу Радев е започнала още преди да влезе Гешев в новия кабинет. Б/ Възникнал е голям проблем, който налага спешно отвличане на общественото внимание.  

 

Новината за писмото до КС предизвика бурни реакции в мрежата. Коментират се всякакви причини, мотиви, изказват се мнения, някои крайни. Няма и как да е другояче, защото атака срещу президента се случва много рядко.

 

Сега е моментът за версии и търсене на мотивите, както би казал Джон льо Каре.






Първата версия би могла да е, че Гешев разчиства пътя на Бойко Борисов за президентски мандат, след като напусне „Дондуков“ 1. Доста рано е обаче да се започва такава кампания. Пък и Борисов отрича да има амбиции за стола на „Дондуков“ 2. Но кой знае. И Гешев се кълнеше, че няма да се кандидатира за главен прокурор, пък после реши да става на живот и смърт.

 

Тази версия се подкрепя и от един слух, който така и не си проби път до медиите. Първоначалната номинация за главен прокурор е била на Румяна Арнаудова, говорителката на Цацаров. Тя била предложена от своя шеф и подкрепена от неколцина известни магистрати. Също и от двамата силни в ДПС. Тогава се намесил Борисов и решил "дебата" в полза на Гешев. Слух, слух, но както е казал Стив Джобс: Всеки слух се превръща в истина в мига, в който бъде опроверган официално. Чакаме.

 

Заговори се и за сценарий от типа „импийчмънта срещу Тръмп“. Това означава добре подготвена кампания много преди Гешев да пише на КС. Да не би да е станал главен прокурор, за да реализира този удар? Или идеята е негова?

 

Целта е ясна: Радев да бъде вкаран в обяснителен режим, да опровергава някакви обвинения, да хаби време, енергия и нерви.

 

Логично е да се запитаме, къде може да се извади нещо за него? От времето, когато е бил командващ на ВВС? Някакви подписи на фактури и документи, които не са съвсем по правилата? Може, но е много елементарно и дребнаво.

 

Затова сигурно ще се тръгне по друга линия: Радев – човек на Кремъл. Темата е стара, но отново е на мода и Чичо Сам я харесва. Ще се припомнят връзки на Радев с БСП, оттам с ген. Решетников, манджата с русофилите-шпиони ще бъде притоплена. Ще се добавят нови неща около офицерите на ГРУ и пр. Не е изключено да се "извади" отнякъде и договаряна комисионна за лобиране за самолетите „Грипен“. Все неща, които влизат в главите „Измяна“, "Престъпления против републиката“ и „Нарушение на Конституцията“. Гешев и Специализираната прокуратура имат добро въображение.






Целта на атаката е Радев да бъде неутрализиран като критик на управлението. Още от първия ден на „Дондуков“ 2 той посочва слабите места на правителството, говори за корупция, връзки между политиците и бизнеса, непрозрачност на властта и пр. И хората се вслушват – над 2 милиона са гласували за него. Това Борисов не може да преглътне и да прости. Той е победител и иска да бъде такъв докрай. Но и Радев е от същата порода, макар и по-различен като характер и поведение. И не е плашлив. Гешев явно иска да се впише в тази група.

 

Има и още нещо. Борисов вероятно допуска или знае, че много от критиките на Радев са стигнали до Белия дом, подкрепени може би с документи и доказателства. Притиснат от САЩ той търси изход. Атаката на Гешев изглежда подходяща артилерийска подготовка. Ако е така, значи имаме тандем Борисов-Гешев, с който ще се съобразяват всички на политическата сцена. И двамата са кадри на Школата в Симеоново, така са си паснали.

 

И все пак има нещо странно в тази атака. Гешев е главен обвинител от месец. Не е логично да бърза с подобно действие, освен ако няма много сериозна причина. Но това не са текущите скандали с водната криза, скандала с отпадъците, неяснотите около АЕЦ „Белене“, ядосания Путин за тръбите на Турски поток, проблемите в енергетиката, скандалните разкрития в здравеопазването, войната за хазарта, лобистките текстове в различни закони, абсурдите в Търговския регистър, теча на данни от НАП, проблемите с язовирите и ВЕЦ-те. Нещо друго се е случило, нещо много сериозно и вероятно болезнено… Развитие в разследването по закона РИКО в САЩ? Нюйоркското дело, в което са замесени български институции и известни политици?

 

Гаф с изгонването на руските шпиони от София, на което Москва заяви, че ще отговори подобаващо? "Подпален" е нечий височайш задник и скандалът с президента трябва да отклони вниманието. Нещо такова ще е. Скоро ще научим.

 

Несъгласните с избора на Гешев за главен прокурор изтъкваха, че опасността ще дойде от връзките и зависимостите между властите. Самият Гешев заяви, че не вижда проблем властите да си взаимодействат – прокуратура, правителство, МВР, служби. Така отхвърли независимостта като гаранция за безпристрасност. Освен това има и личен мотив. Не е забравил, че Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и се наложи ВСС да го прегласува. Не е забравил и срещите на Радев с магистрати за това какви качества трябва да притежава главният прокурор, също и за реформите в прокуратурта. Отмъстителността заема важно място в душевността на много хора с власт.

 

Мирише на барут. Любопитно и важно е как ще отвърне президентът на удара. Засега виждаме отговор чрез прес.центъра. Може би ще има и обръщение към нацията.






Уди Алън твърди, че „Животът ни се определя от начина, по който го изкривяваме“. В изкривяването ние сме шампиони. Грузинци наемни убийци бръмчат с Ролс Ройс през София, въоръжени до зъби: с гранати, автомати, пищови и какво ли още не. Щели да убиват Цеките от Ефбет и Кирил Домусчиев. МВР-то ги хванало след жесток екшън и Борисов го похвали. След това обаче ги пуснали да си ходят. Наемните убийци с оръжеен арсенал, но ги пускат... Прокуратурата пък пусна едни други хора - румънец и българи, - които бяха обвинени, че са изнудвали Доган и Пеевски за 14 млн. Срещу парите щели да заличат имената им от френски доклад за контрабанда на цигари и финансиране на терористи. Осем месеца лежаха в ареста и изведнъж прокуртурата им каза "чао". Междувременно Доган и Пеевски бяха заявили, че нито познават тези мъже, нито са се срещали с тях. Ебати мистерията.

 

Вярно, че Чърчил прекалено често е цитиран, но е казал нещо много подходящо за сегашното дередже в скъпата ни родина: Кучетата ни се възхищават. Котките ни презират. Само свинете се държат с нас като с равни.  

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 30366 |08.11.2019 Изборът на главен прокурор в Словакия доведе до политическа криза. У нас какво ли ще се случи? . 17| 18240 |16.10.2019 Целуващият се с Боби, се изрепчил на президента Радев, че казал очевидното . 21| 14835 |18.07.2019 Скъпите управници и прокурори се държат с нас по казуса с НАП, като с чумаво прасе . 16| 11761 |13.07.2019 Български държавни прокурори в ролята на … частни адвокати на руско предприятие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads