Реклама / Ads
0| 4440 |25.11.2014 НОВИНИ

Главният прокурор да докладва в НС, искат от обвинението

.
Възможност главният прокурор да бъде изслушван от ВСС при представяне на годишния доклад на Прокуратурата на РБългария и от Народното събрание. Това предвижда становището на държавното обвинение за Стратегията за съдебна реформа. То е било представено на вниманието на ресорния вицепремиер Меглена Кунева на среща между нея и главния прокурор Сотир Цацаров на 25 ноември 2014 г.
 

В документа е предвидено на всяко шестмесечие главният прокурор да може да отчита пред ВСС дейността на прокуратурата по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност, както и по делата срещу магистрати и срещу лица, заемащи висши държавни длъжности.

 

ПРБ предлага разделянето на ВСС на колегия на съдии и колегия на прокурори, като кадровият орган на съдебната власт остане постоянно действащ орган. Пряк избор за прокурорите и следователите след прозрачна процедура по номинация и обсъждане на качествата на кандидатите, са също сред предложенията на ПРБ.

Да има отделни инспектори за съдии и отделни – за прокурори и следователи в рамките на ИВСС, които да проверяват движението по преписките и делата.

Пълния текст на становището вижте тук.

 

Дисциплинарната отговорност на магистратите да се разглеждат от дисциплинарен съд, чийто членове да не са от ВСС, но да се избират по същия ред от органите на съдебната власт и да са действащи магистрати.

 

Пунктуално са изброени и предложенията за назначаване в органите на съдебната власт и атестирането на съдиите, прокурорите и следователите.

Съвет за партньорство към ВСС следва да представя съсловните организации на съдии, прокурори и следователи.

 

Ясно отграничаване на административните функции на административните ръководители на прокуратурите от магистратските им задължения и подробни правила за атестация на административни ръководители, предвижда още ръководството на ПРБ. Прокурорите и следователите да се ръководят от горестоящите си ръководители, но чрез децентрализация в рамките на единната прокуратура и с гаранции за независимост при изпълнение на служебните задължения от всеки прокурор и следовател.

 

Създаване на система от допълнителни гаранции за ненамеса във вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор чрез възможност за отмяна на писмени и мотивирани указания от горестоящата прокуратура, се предвижда още в предложенията на ръководството на ПРБ. Всеки прокурор ще може да възрази срещу изпълнение на противоречащи на вътрешното му убеждение разпореждания.

 

Командироването на прокурори и следователи ще става само при доказана служебна необходимост и с мотивирана заповед с обосновка.

Повишаване на капацитета на специализираните прокуратури чрез съсредоточаването им върху най-сериозните форми на организирана престъпност, предлага още ПРБ.

Разширяване на законовата компетентност на следователите и ясни правила за възлагане на дела за разследване от главния прокурор на НСлС.

 

Ограничаване на политическото влияние за при избора на съдебни заседатели, като те не се избират вече от общинските съвети, а се извършва случаен подбор от избирателните списъци, се предлага също от ръководството на ПРБ.

 

Предложенията на прокуратурата са представени на вниманието на ресорния вицепремиер Меглена Кунева на среща между нея и главния прокурор Сотир Цацаров на 25 ноември 2014 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4754 |17.11.2014 Борисов: Съдебната реформа е дело на съдиите и прокурорите . 19| 8843 |16.11.2014 Колтуклиева: Атаката срещу мен е от прокурор Иван Гешев . 3| 4889 |11.11.2014 Градският прокурор се самосезира за тефтерчетата на Филип Златанов . 23| 13257 |10.11.2014 Кольо Босия пред Фрог: Главният прокурор е най-големият престъпник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads