Реклама / Ads
2| 4434 |04.05.2008 НОВИНИ

И.д. главният секретар на МВР обяви край на показните акции

.
Показните полицейски акции без ясна цел трябва да се прекратят, а делата срещу организираната престъпност да бъдат поети от националното следствие. Това каза главният секретар на МВР Павлин Димитров пред БНР.
 
„Когато се провеждат специализирани акции и други демонстративни мероприятия с по-голяма наситеност на полицейски служители, първо трябва да е ясна целта, която се преследва и второ да се остойностява разхода на полицейски труд. Това е трудът на данъкоплатеца”, обясни той в отговор на въпрос дали ще има намаляване на отпусканите средства за провеждането на дадени полицейски акции. Димитров уточни, че идеята е заимствана от европейските служби и се изявява в това да не се правят показни операции без ясна цел. „И моята идея е след приключване на това специализирано мероприятие началникът да направи един анализ и оценка - изразходени са 5000 лева, задържани са 12 престъпници или не е задържан нито един, поясни той. Новият главен секретар на вътрешното министерство призна, че често се случва да се използва голям човешки ресурс, а резултатът да е нулев. Павлин Димитров каза още, че трябва да се направи много задълбочен анализ и оценка на феномена „организирана престъпност". Това било наложително, защото понякога МВР в своята работа идентифицира и други групови престъпления в категорията „организирана престъпност". „Аз многократно съм заявявал, че има организирана престъпност и това в никакъв случай не можем да го отречем”, посочи той. Според него обаче подходът и работата по доказването на този вид престъпления са много специфични и трябва да се разчита на една добре подготвена полиция. По повод промените в НПК, Димитров заяви, че за него не е проблем, ако следствието поеме случаите, свързани с организираната престъпност, вместо дознателите в МВР. Той беше категоричен, че за него по-важното е не коя институция ще се занимава с това, а каква ще е организацията в нея. „Не е тайна, че в последните години има разделение между МВР и следствие”, отбеляза още новият главен секретар на МВР. „Ако държавното ръководство реши, че следствието трябва да поеме този вид престъпления, то следствието трябва да работи така, както ние работим в момента с нашите дознатели", категоричен бе Димитров. На въпрос с кои институции ще работи най-вече МВР, Павлин Димитров отговори, че преди всичко МВР е част и функция на изпълнителната власт, но на първо място най-преките и непосредствени контакти са с органите на съдебната власт в лицето на прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5143 |01.05.2008 И новият главен секретар на МВР е за отделна подслушвателна агенция . 4| 5813 |30.04.2008 Павлин Димитров е новият главен секретар на МВР . 14| 4643 |09.04.2008 Главният прокурор: Няма данни Маджо да е извършил престъпление . 2| 5313 |10.03.2008 Куйович-повод за отстраняването на главния секретар на МВР ген. Илия Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads