Реклама / Ads
9| 5922 |19.09.2012 НОВИНИ

Главно мюфтийство защити своите

.
В България не се проповядва радикален ислям, смята главният секретар на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов. Той изрази опасенията на мюсюлманите в страната за старт на репресии срещу тях.
 

13 души застанаха вчера пред съда в Пазарджик по обвинение в антидемократична пропаганда и насаждане на омраза.

По думите на Ахмедов, службите в случая били инструмент, а обвинителният акт срещу подсъдимите - нестойностен. Според него има опит за ограничаване на религиозния живот на мюсюлманите. 
„Позицията на Главно мюфтийство и мюсюлманското изповедание е категорична, още в предшествието на делото. Тя защитава своите служители, на тях сме делегирали проповядването на нашата религия, която по право ни дава Законът за вероизповеданията в България и няма как да се съмняваме в техните способности. Тяхната дейност се контролира по отношение на проповедите”, каза Ахмедов. По думите му и без строг контрол, корективът им са хората.

По повод свидетелските показания, според които, обвиняемите са произнасяли призив за избиване на християните, защото са „неверници”, Ахмедов каза, че подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени. Секретарят каза, че репликите са изведени от контекста, с цел да се деструктира мюсюлманската общност в България.

Това е световен тренд по отношение на исляма, т.е. настройването на обществото срещу мюсюлманите, и още по-лошо – настройване на мюсюлманите срещу останалите”, каза Ахмедов. По думите му държавата прави това , което е нужно, но обвинителният акт бил нестойностен.
 

Самият факт, че 13 религиозни лидери на обществото са обвинени довежда до мисълта, че става нещо страшно, тоест това е началото, каза Ахмедов, припомняйки репресивния период преди 1989 година.

По думите му организацията, за чийто членове са сочени обвиняемите, според прокуратурата – „Ал Уакф ал ислями”, е имала дейност в България по времето на Недим Генджев, впоследствие се е самозакрила.

Те са служители на вероизповеданието и са минали през сериозен кастинг, за да стигнат до там, където са, каза Ахмедов. Когато един мирен гражданин, спазвайки законите на страната, се опитва да живее според каноните на своята религия автоматично се превръща в оперативно интересно лице. Защо?, попита Ахмедов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5962 |17.07.2012 Обрат: Пенгезов защити Цветанов . 12| 6145 |26.06.2012 Николай Цонев, ексвоенен министър: НДСВ не ме защити от страх! . 50| 9856 |27.05.2012 Христо Стоичков защити сина на Гриша Ганчев от МВР . 10| 6472 |21.04.2012 М. Попова защити позицията си за българите в Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads