Реклама / Ads
63| 4994 |10.02.2014 НОВИНИ

Главнокомандващият ни чул, ни видял законите в сектор "Сигурност"

.
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че и до този момент не е информиран от управляващите по законите, които те разработват в сектор "Сигурност". Това каза президентът в отговор на журналистически въпрос.
 

Росен Плевнелиев отбеляза, че нито един от управляващите не се е сетил да го информира и да попита какво мислят в президентството по въпроса. Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, че ще ми отнемат права, зададени по закони и се питам - а някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза, каза Росен Плевнелиев.

Той попита дали това ще става отново в последния момент, "под масата" или така както беше прието на КСНС през 2012 г. по пакета закони в сектор Сигурност" - в пълен консенсус и пред очите на нацията. Президентът отново апелира за връщане към вече договорения консенсус от 2012 г. Плевнелиев коментира още, че ще му бъде интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан, Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат, от собствените си думи през 2012 г.

На въпрос за опити за отнемане на негови правомощия, Плевнелиев заяви, че не бива по никакъв начин да се поставят под угроза конституционно постигнати механизми и баланси. Българската конституция, която ни спаси неведнъж в тежки моменти за нацията, е постигнала един добър баланс - не едната власт да се качи на главата на другите две, а баланс между властите, което е част от демократичното устройство, отбеляза президентът.

Плевнелиев допълни, че именно за този баланс той апелира и допълни, че няма как да има баланс, когато постоянно се правят опити за отнемане на правомощия от едната, за да се прехвърлят към втора или трета власт. В коментар за вота недоверие президентът посочи, че това е демократичен инструмент, с който всяка демократична опозиция разполага и е добър повод да се чуят аргументи, да има качествен дебат в парламента и да се набележат мерки. Плевнелиев изрази надежда този път наистина да има сблъсък, но "не на автобусите", а на идеите и на аргументите и от това да спечели сектор "Сигурност". Президентът Плевнелиев коментира темата след като посети институтите по математика и информатика и по информационни и комуникационни технологии при Българската академия на науките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6254 |05.12.2013 ЕК: Газопроводът "Южен поток" нарушава законите на ЕС . 7| 5138 |05.11.2013 Паника: Жена видяла арабина-коляч, полицията на крак . 28| 5243 |15.05.2013 Премиерът: Недопустимо е изтичане на информация от институции на реда и законите . 13| 5468 |08.05.2013 Татяна Буруджиева: Нужни са промени в законите за култура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads