Реклама / Ads
12| 4939 |10.11.2013 НОВИНИ

Главното мюфтийство осъжда насилието над невинни

.
Източник: Булфото
Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човешкия живот независимо от религиозната и етническа принадлежност. Това се казва в декларация на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България, разпространена до медиите.
 

Главното мюфтийство остро осъжда проявата на насилие над гражданина Георги Димитров (Метин), над който бе оказана безпощаднa и необоснована агресия от граждани в центъра на столицата, както и над Вики, срещу която бе извършено покушение седмица по-рано.

Този акт е своеобразно проявление на призива на крайно  националистическите политически формации в страната за обединен  отпор, се посочва в декларацията.

От мюфтийството заявяват, че са силно обезпокоени от нарушаване на суверенитета на човешкия живот вследствие на езика на омразата и антагонистичния призив на част от политически обвързаните лица в публичното пространство. Случилото се сериозно компрометира българската толерантност и създава предпоставки за етно-религиозен конфликт сред обществото, се посочва в декларацията.

 "Остро осъждаме преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност. Призоваваме българските граждани, изповядващи исляма, да запазят самообладание и да не отвръщат на този акт на явна агресия и нетърпимост", заявяват от мюфтийството.

Главното мюфтийство на Република България призова  правоохранителните органи и Прокуратурата да предприемат незабавни мерки в борба с ксенофобията и престъпленията от омраза, на които сме свидетели днес.

Главно мюфтийство на Република България от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права  и радетел на хуманизма и свободата, заявява своята позиция на непримиримост към насилието и агресията упражнена над невинни граждани в страната ни, се посочва още в декларацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5381 |27.08.2013 Кристиан Вигенин: Осъждаме използването на химическо оръжие в Сирия . 13| 5995 |13.08.2013 Мюфтийството: Турция никога не е имала претенции към български имоти . 3| 6088 |18.06.2013 АЕЖ-България осъжда насилието срещу журналисти . 3| 5839 |25.03.2013 Мюфтийството в Кюстендил претендира за земя, паметникът на Ильо Войвода - застрашен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads