Реклама / Ads
2| 6195 |29.05.2008 НОВИНИ

Главоблъсканица за "Дебелия"

.
„На Дебелия не му излизат насрешните проверки” - този текст от СРС предизвика голямата енигма за това кой е Дебелият. Със сигурност обаче не бил Асен Асенов, зарекоха се политици. "Сови" също прехвърчаха през медиите цяла сутрин.
 

МВР си е свършило работата по разработката „Сови”, подало е данните и какво ще се случи нататък е въпрос, на който трябва да отговори прокуратурата, обясни Минчо Спасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и депутат от НДСВ. Комисията не била получила подробни данни по разработката, свързана с ДПС. На 12 юни обаче са поканени министър Михаил Миков и тогава депутатът от ДСБ Атанас Атанасов щял да получи възможност лично да се поинтересува какво се случва с тази разработка. Спасов заяви, че очаквал Атанасов и неговите източници да представят своите данни на комисията и на прокуратурата.

Стана ясно, че по повод кадровите промени в МВР с министър Миков не били коментирани конкретни постове и имена, но пък Спасов отказа да коментира предположенията, че Татяна Дончева стои зад пенсионирането на началника на СДП.

По отношение на оставките в Агенция "Митници" Спасов уточни, че не било ясно кой е „Дебелия” и всъщност нямало информация, сочеща към Асен Асенов, който имал право да напусне, когато пожелае. Председателят на вътрешната комисия обаче заключи, че в митниците бил въведен ред и той бил доволен от работата на Асенов.

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев също опита да анализира текста относно Дебелия, който бил със следното съдържание: „На Дебелия не му излизат насрешните проверки”, а това според Кадиев означавало, че не става дума за Асенов. От СРС-та обаче не можело да се направи извод за това кой е човекът с въпросния прякор. Емил Димитров-Ревизоро обаче и днес заяви, че според СРС-ата Дебелия е служител в митниците.

Разработката в ГДБОП „Сови” била водена за няколко контрабандни канала, които са работили през едно митническо бюро в София. Назначението на шефката на това митническо бюро било дело на Асен Асенов по искане на знакови фигури от така наречения кръг „Монтерей”. Тази разработка имала директна връзка с оставката на директора на Агенция „Митници” Асен Асенов, обяви пък депутатът от Демократи за силна България Атанас Атанасов. 

Самият Асен Асенов се изказа от ефира на БНТ, че винаги се е чувствал експерт, а не изгорял бушон. Асенов напомни, че е бил свидетел на цялото законодателство за митниците и е стоял на мястото си в материя, която познава, владее и умее да анализира. Проблемите на митниците били специфични и негативния оттенък, който стоял над тези служби, пречел на развитието им. Асенов не успял да изчисти името на митническите служби в очите на обикновения човек, а атаката била организирана от лица, които имали интерес от дестабилизация на системата. Анализите, които се появили в пространството, били препечатки от интернет сайтове, счита Асен Асенов. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5747 |29.05.2008 Скандалът със заменките на военни имоти набира скорост; Свинаров-непричом . 26| 6095 |28.05.2008 Руска телевизия си направи гаргара с песента ни в Евровизия . 0| 5339 |28.05.2008 Оръжейната изложба „Хемус 2008" - скромно до мизерно . 33| 7645 |28.05.2008 Министър Масларова се облажила с военни имоти, помага й офицер на прикритие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads