Реклама / Ads
24| 6693 |19.02.2015 НОВИНИ

Главсекът на МВР е знаел за разработката „Червеи”

.
Светлозар Лазаров първоначално не знаел за разработката
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е знаел за скандалната разработка „Червеи”, това стана ясна от изслушванeто на бивши и настоящи служители на МВР в Комисията по вътрешна сигурност в парламента.
 

Бившият шеф на бургаската полиция Милен Димитров разкри механизма, по който е бил поискан и даден достъп до сървъра на полицията в морския град в рамките на въпросната разработка.  През есента на 2013 г. на телефона му се обадил вътрешният министър Цветлин Йовчев,  който го помолил за "специфично съдействие". Слд това Йовчев уточнил, е иска да се осигури секретен достъп до сървърното помещение. Той обаче не могъл да каже кой от трите налични сървъри го интересува, затова насочил Милен Димитров към шефа на Дирекция „Вътрешна сигурност” Тодор Костадинов. По-късно Димитров и Костадинов се чули и от разговора станало ясно, че е необходимо да се осигури достъп до сървъра, в който се съдържа информация за полицейските регистрации. Димитров обаче уточнил, че не може да осигури подобен достъп, защото има 3-степенна защита на сървърните помещения. След което шефът на бургаската полиция ангажирал друг служител, който да разреши проблема с достъпа. Тодор Костадинов обяснил, че ще прати негови служители, "които да свършат каквото трябва".

Димитров си помислил, че всичко това се прави, за да се провери лоялността на определен служител към системата. Когато отишъл да вземе пратениците на Костадинов от една бензиностанция, те се оказали две лица „с чанти през рамо по-малки от лаптоп”. „Разбрах, че не са служители на Вътрешна сигурност от разговора, който проведохме. Когато влязохме в Дирекцията, ги помолих да се легитимират на входа и те показаха карти на ДАНС. Запознах ги със служителя, който определих да им съдейства и той ги заведе в сървърното помещение”, обясни  пред депутатите Милен Димитров.

След това лично Милен Димитров ги върнал на същата бензиностанция и по тяхно настояване ги оставил на пейка, след което го помолили да си тръгне. „Всичко говореше за конспиративност, за която не трябваше да знам”, допълни той. При едно от посещенията си в София директорът на бургаската полиция разказал на главния секретар за всичко това. „Главният секретар не знаеше нищо, но след като ме изслуша ми каза:” Щом министърът ти е разпоредил, изпълнявай”. Оттук насетне Димитров решил, че става дума за секретна операция на ДАНС.

 

През следващите месеци същите тези служители около7-8 пъти посещавали Областната дирекция по идентичен начин и със същата задача. Това ставало обичайно нощно време, като двамата служители на ДАНС имали изискване никой да не наблюдават какво правят. След време Тодор Костадинов поискал достъп до нови сървърни помещения, както и до друга точка във сървърите на някое районно управление. Предоставен бил достъп от Четвърто районно в Бургас, защото служителката била в отпуск. Милен Димитров се усъмнил във всичко това и настоял Тодор Костадинов да му даде документи. „Видимо се притесни, започна да рови в пъпките и каза, че такъв ще ми бъде даден, това обаче не се случи”, допълни Димитров.

 

След всичко това на 30 април 2014  година в личен разговор Йовчев заявил на Димитров, че е добре на евроизборите да излезе в отпуск. На 1 август Милен Димитров е бил дисциплинарно уволнен, стана ясно от разказа му. От доклада на Бойко Рашков и на бюрото за контрол на СРС излезе наяве,  че подобен достъп до сървъра с полицейска регистрация е бил искан не само в Бургас, но и в още два града – Шумен и Варна.

 

По време на изслушването на Милен Димитров нервите на депутати от БСП не издържаха. Атанас Мерджанов напусна залата в средата на изслушването без да каже какви са мотивите му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4294 |11.02.2015 Президентът пак ще назначава главсекът на МВР . 8| 4782 |11.02.2015 Главсекът на МВР още в неведение за "Червеи" . 6| 4476 |07.02.2015 Р. Петков: Разработката срещу протестиращи трябва да бъде показана на обществото . 11| 4444 |05.02.2015 Главсекът на МВР: Никога няма да си подам оставката заради атаки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads