Реклама / Ads
3| 4885 |01.04.2013 НОВИНИ

Гледат ЕРП-тата под лупа, ще признават само присъщи за дейността им разходи

.
До 1 юли не може да се прогнозира какви ще бъдат цените на тока от средата на годината.
 

При либерализацията на пазара на електроенергия може да се очаква леко повишение на цената на тока в първите две-три години, каза по БТВ шехката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. До 1 юли тя не са нае да прогнозира какви ще бъдат цените на тока от средата на годината, като каза, че срокът за подаване на заявления за промяна на цената от ЕРП-тата е била 29 март, петък.

 

Харитонтова напомни, че задължение на енергийния регулатор е да следи ЕРП-тата под лупа, да признава само тези разходи, които са присъщи за дейността им, а не някакви извънредни разходи, да види дали са изпълнявали съответните бизнес планове, които са заявили още преди пет години, дали са си направили инвестициите. По думите й тогава вече може да се каже и за цени. Тя обеща, че комисията няма да признава неприсъщи разходи, за каквито бяха изнесени информации в публичното пространство.

По отношение на заявеното от енергото за Югоизточна България – EVN, че трупа загуби вследствие на преференциалните цени за зелената енергия, Харитонова бе категорична че става дума за европейски изисквания по отношение на ВЕИ. В другите европейски страни токът от ВЕИ също се изкупува на преференциални цени, включително в Австрия, каза Харитонова и допълни, че цените по които се е купувала енергията от ВЕИ до миналата година, са били съобразени със средноевропиейските за съответния източник.

При либерализацията на пазара на електроенергия в първите две-три години може да има леко покачване в цената на тока, прогнозира тя. Харитонова обясни, че при либерализацията търговците на ток ще трябва да направят определени инвестиции и заради възвръщането им може да се очаква леко покачване на цената. „Това е при условие, че се използва съществуващата мрежа на така наречените естествени монополи", каза Харитонова. Тя допълни, че би могло търговецът да не иска да използва наличната инфраструктура, но председателят на регулатора смята, че не е реалистично да се мисли в посока търговецът да създаде собствена мрежа на някакво ниво, както е например в Австралия.

 

Харитонова потвърди, че у нас „се гони" германският модел, като във Федералната република има над 800 търговци на ток и потребителите могат да избират кой да е техният доставчик. В ДКЕВР има около 110 регистрирани и лицензирани търговци. Те трябва в близко бъдеще да предоставят услуга и на битовите потребители, каза Харитонова, като каза, че кога това ще се случи, зависи от търговците
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5178 |26.03.2013 И ЕРП-тата страдали; търпели загуби . 11| 4966 |22.03.2013 На 3 април ни казват крали ли са ЕРП-тата . 2| 5156 |22.03.2013 Днес става ясно колко са харчили ЕРП-тата . 3| 5024 |07.03.2013 На 22 март ясен докладът на прокуратурата за ДКЕВР и ЕРП-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads