Реклама / Ads
Frognews
2| 3765 |11.03.2011

Глоба за доктора, ако отпрати спешен пациент

.
Край на прехвърлянето от линейка в линейка. Карат болния до най-подходящата клиника.

Лекарите от Бърза помощ и спешните отделения на болниците ще отнасят солидни глоби, ако откажат помощ на пациент или не пожелаят да го приемат в лечебното заведение.
Тези мерки са залегнали в инструкциите на концепцията на спешната помощ, която Министерството на здравеопазването подготвя в момента. Санкции обаче ще има и за техните директори, като преди това те ще дават и писмени обяснения. Наказанията ще се налагат от регионалните здравни инспекции, които ще заработят на мястото на РИОКОЗ и районните центрове по здравеопазване от 1 април. Те ще приемат и писмените обяснения.

В момента се уточнява размерът на самите глоби. Занапред линейките ще возят болния, докато намерят най-подходящата за състоянието и заболяването му болница. Сега те нямат такова задължение, а го оставят в най-близката до мястото му на живеене. Това означава, че пациент, който не е в прединфарктно или инфарктно състояние, но е с обострено към момента кардиологично заболяване няма да бъде стоварван в спешното отделение на общинската лечебница. Той ще трябва да бъде закарван до кардиологичната клиника на областната болница или до специализирано лечебно заведение, независимо колко далече е то. Сега линейките не си дават труд да возят пациенти от една област в друга освен при извънредни случаи като катастрофи и аварии. Прекратява се и практиката да се прехвърля болния от една линейка в друга, когато се превозват на далечни разстояния. Досега на много места филиалите на Бърза помощ си предаваха болните като пощенски пратки на границата между двата района, за да пестят гориво. Ако в даден филиал екипът е само един и той превозва пациент на дълъг маршрут, ще се вика екип от съседния, за да не остане населението без спешен доктор. С пристигането на линейката при болния лекарите ще искат на място той да подписва декларация за т. нар. информирано съгласие. Ако той не е в състояние, тя ще се подписва от неговите близки. Сега това се прави в болниците. Предвижда се, ако болницата, в която той е закаран, няма квалифициран персонал за неговото заболяване, дежурният екип да се допита до националния консултант по съответната специалност. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 60 000 лева глоба за застраховател, ако лепи стикери 3| 4318 |11.03.2011 . Мобилните оператори отнесоха глоба от 1,5 млн. лв 9| 4291 |07.03.2011 . Проповядваш комунизъм - плащаш 10 бона глоба 114| 7083 |04.03.2011 . Караш без колан, глоба 50 лв. 19| 8294 |04.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ