Реклама / Ads
6| 4953 |14.10.2015 НОВИНИ

Глоба грози лекари, спасили мъж с нож в сърцето

.
Парадокс в българското здравеопазване - родна болница може да бъде глобена за това, че работещи в нея хирурзи са спасили човешки живот, без да имат необходимата според закона специалност. След като установили, че на пациент с прободна рана в сърцето му остават не повече от 40 мин живот, а най-близката кардиохирургия е на час и половина път, хирурзи и анестезиолози от русенската многопрофилна болница направили животоспасяваща операция на пострадалия мъж.
 

Ако се следват стриктно правилата, сега Здравната каса трябва да глоби и болницата, и опериращите лекари, защото отделението, в което се е случило спасяването на човешкия живот, не е било на необходимото ниво за подобни операции. Директорът на МБАЛ Русе д-р Иван Стоянов посочи, че колегите му са направили това, което е трябвало, и добави, че за взимането на подобни решения хората трябва да се награждават, а не да се наказват.

 

След битов скандал в Многопрофилната болница в Русе е бил приет 45-годишен мъж с опасност за живота и прободна рана от нож в сърдечната област. В болницата не работи нито един лекар със специалност кардиохирургия, но хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев установили, че на пациента не му остава много време и решили да действат, разказа пред Дарик д-р Георги Тодоров от лекарската колегия в Русе.

 

„Всякакви разбирачи ще кажат, че законът е такъв, но искам да подчертая, че най-близката кардиохирургия се намира във Варна, на час и половина път с най-бързия шофьор, а сърдечният мускул щеше да се напълни с кръв на 40-ата минута. И докато докарат кардиохирург в Русе, на човека щеше да му се случи нещо, което го знаят и студентите по медицина - да му спре сърцето от това, че няма на къде да се разширява. А не трябва да забравяме, че сърцето също е мускул, то може да се шие. И след като хирурзите са се чувствали абсолютно подготвени да спасяват живот, браво, че са го направили. Не трябва да забравяме и анестезиолозите в болницата - да решиш в спешен порядък да даваш упойка, когато знаеш, че колегата ти отсреща няма тази специалност, значи и ти трябва да си достатъчно смел, да вярваш в себе си и да си сигурен, че ако не го направиш, един човешки живот ще приключи", каза д-р Тодоров.

 

Случаят за пореден път доказва високото ниво на лекарите, които имаме, подчертава директорът на болницата Иван Стоянов. За него спасяването на човешкия живот трябва да бъде водещото, а не принципи или правни норми.

 

„Безспорно има моменти, в които лекарите трябва да вземат решение, което да бъде в полза на човешкия живот и човешкото здраве. Знам, че по този въпрос се коментират и правни норми и отговорности, но аз смятам, че всеки лекар трябва да може да поеме такива отговорности, когато се касае до спасяване на човешки живот. Колегите са направили това, което трябва. Всяко друго решение нямаше да завърши по този добър начин. Това, което се коментира, че са нарушени правила, смятам, че това винаги се е случвало в медицината, винаги е било проблем за коментари, филми са правени за моралните принципи и за отговорността на лекарите... Аз смятам, че за такива постъпки, за такива решения, хората трябва да се награждават, а не да се наказват," завърши д-р Стоянов.

 

Въпреки спасения човешки живот, според Медицинския стандарт у нас подобна операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III ниво на компетентност. Това дава пълното право на Здравната каса да глоби и болницата и лекарите, спасили човешки живот.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5166 |21.09.2015 За отказан бежанец - глоба от 6500 евро . 0| 4313 |18.09.2015 Запор на заплатата грози гратисчии в градския транспорт на София . 1| 4474 |28.08.2015 1000 лева глоба за баба, гласувала 2 пъти . 7| 6098 |26.08.2015 Глоба от 1200 лв. за шофьор, карал с 222 км/ч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads