Реклама / Ads
86| 8673 |19.10.2012 НОВИНИ

Гневни студенти щурмуваха конференцията за Людмила Живкова

.
Близо 30 души нахлуха в залата на Софийския университет, в която се провежда конференцията, посветена на 70-годишнината от рождението на Людмила Живкова. Освиркванията им не успяха да опропастят форума, но объркаха програмата с близо 2 часа.
 


Възмутената тълпа скандираше "Ура, другари!" и "БКП-КПСС", докато на монитор в Алма Матер се сменяха снимки на Людмила Живкова, а демонстрантите прекъсват опитите за започване на събитието с викове "Ууу".

Протестиращите носеха плакати с надписи "Живкова при Живкови, не при студентите", "Людмила Живкова е комунист, а не народен будител" и обявиха форума за "псевдонаучна конференция".

Бурна реакция предизвика появата на Димитър Иванов, последният началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС. Плакат бе издигнат и срещу художника Светлин Русев, който е един от лекторите в конференцията.

Историчката Искра Баева призова протестиращите да останат в залата, но да запазят тишина, за да може конференцията да се проведе по план. Призивът й обаче мотивира още повече стачкуващите и се наложи конференцията да бъде отложена, заради непоносимата микрофония в залата, причинена от гръмогласните скандирания.

 

„Смятам, че в една демократична държава един автономен университет, какъвто е СУ, има право да провежда научни конференции и да даде възможност за изказване и на едната, и на другата страна”, коментира случилото се Евгения Живкова, дъщерята на Людмила Живкова.

 

Малко по-късно форумът беше открит от декана на Историческия факултет доц. Пламен Митев. Той заяви, че "шумът по темата е доказателство колко e чувствителна тя". Според него 23 години не са били достатъчни да се научим да уважаваме плурализма. "Не можем да зачеркнем миналото си. За да го оценим, първо трябва да го изучим", посочи Митев.

 

Ядосаните студенти бързо загубиха интерес към случващото се, след като решиха, че саботажът на форума им е бил успешен. Около протеста се бяха обединили в социалната мрежа facebook, където са били призовани да си носят червените и сини връзки пионерки и чавдарки. От стачкуващите нямаше и следа в 12.30 часа, а конференцията, въпреки че не успя да започне в предвидения час, продължи със спокоен и въодушевен тон.

 

Между участниците са историчката проф. д-р Евгения Калинова, Кирил Аврамов, проф. д-р Щефан Трьобст, д-р Николай Поппетров, а историчката д-р Искра Баева ще закрие конференцията в 18 ч. с темата „Людмила Живкова в контекста на Източна Европа”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 85| 6440 |25.08.2012 Червените-гневни на Бойковите шеги: простотията нямала граница . 2| 10692 |18.08.2012 Строят луксозно общежитие за студентите медици . 6| 5287 |12.04.2012 Сериозни наказания за студентите хулигани искат от СДС . 10| 5746 |23.03.2012 Студенти скочиха срещу контрола в Студентски град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads