Реклама / Ads
9| 5562 |24.02.2017 НОВИНИ

Година и половина всички прикривали заподозрения Йоан Матев

.
Йоан Матев Източник: bTV
Година и половина съученици, близки и дори от директорът на училището, в което е учил, са прикривали Йоан Матев – 19-годишния младеж, заподозрян в убийството на 15-годишния Георги Ингатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.
 
Това стана ясно днес на гледането на мярката за неотклонение на Матев, след като съдът изчете всички събрани доказателства по делото.

Съучениците на Матев са го разпознали от записите от камерата, които бяха разпространени от полицията, но са мълчали. От страх.

Те споделили с директорката, но тя им забранила да казват каквото и да било. Дори лично посъветвала Йоан да си извади бележка, че не е бил на училище на 2 юни.

Една от съученичките му обаче не издържа на напрежението и информацията стига до полицията. На напрежението не издържа и братът на Йоан – Марсел, и го издава.

„Когато не откриваш сред най-близкия му кръг мотив, минаваш на втората версия – за случайност“, казва Христо Бутраков, началник на сектор „Убийства“ в СДВР.

„След като предположихме, че става въпрос за случайно събитие, е по-логично извършителят на престъплението да е носил телефона си и да го е използвал“, допълва водещият разследването в СДВР Владимир Тошев.

Експертизите подреждат пъзела постепенно. Бавно според хората, но не и според полицаите. За четири месеца те са проверили около 200 хил. разговора на трите оператора в този час на деня. Така от заподозрените са извадени всички полицаи, спортисти и работещи в района.

Установено е, че телефонът на Йоан Матев се намира в клетка на мобилен оператор, който обслужва периметъра на на пейката, на която е убит Георги.
Как се е стигнало до убийството в Борисовата градинаКакво сочи психологическият профил на извършителя

Останалите експертизи на ръста на извършителя, разпитите на тенисисти от парка и съученици на Йоан Матев изчистват още повече образа на заподозрения.

Той има алиби, но то започва да се пропуква след излъчването на записите от камерите. Открояват се дрехите му, маратонките, начинът на ходене.

„От самото начало на разследването бяхме сигурни, че хора са го разпознали, минимум неговите близки и роднини, защото всеки би разпознал детето си на запис“, казва Бутраков.

Не е ясно с колко хора Йоан е говорил за случилото. Но година и половина след убийството един от съучениците му споделя с полицията всичко, което знае.

Днес Софийският градски съд постанови на Матев най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. В съда единствено защитата оспори доказателствата по случая. Според адвокатите нищо дотук не може да бъде абсолютно доказателство, че Йоан е извършил убийството.

Същевременно под съдебна отговорност – за укривателство, може да бъде подведена и директорката на училището, ако бъдат събрани безспорни доказателства срещу нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3650 |24.02.2017 Половината от язовирите у нас са рискови . 0| 4030 |22.02.2017 Божинов подписа с китайци за 1 млн. евро на година . 0| 3811 |22.02.2017 За една година в Разград осъдили 114 фалшиви пенсионери . 0| 3505 |20.02.2017 За година: 4000 деца са жертви на престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads