Реклама / Ads
4| 4920 |08.04.2009 НОВИНИ

Големи компании замесени в пиратските набези

.
Сомалийски пирати
Корабни и търговски компании са замесени в пиратските нападения срещу кораби. Такъв вероятно е и случаят с отвличането „Маласпина касъл” с 16 българи на борда. Това съобщи за Frognews.bg източник от флотските среди.
 
Според него чуждите разузнавателни служби имали сведения за топли връзки между сомалийските пирати и хора от бизнеса с презокеански превози. Последните съобщавали дати и маршрути на някои плавателни съдове, за което получавали тлъсти комисионни. В същото време собствениците на товари и кораби пък си взимали застраховките и беизнесът с пиратството процъфтявал. Нямало друго обяснение за наглото поведение на африканските морски разбойници. Освен това било много странно, как и с какъв кораб са разполагали сомайлийците, за да преплуват 400 морски мили (към 700 км) навътре в океана, без да бъдат забелязани от спътнник и другите модерни уреди за следене на района. Повече от мистериозно е и съвпадението, че по времето, когато нашите моряци са били атакувани, недалеч от мястото се е провеждала церемония под егидата на ООН за охрана на същите географски ширини. Заради церемонията коридорът не е бил охраняван. Това обаче е нямало как да знае капитан Дарин Матеев. Знаели са го обаче пиратите.
Не била вярна и версията, че капитанът Дарин Матеев не съобщил на време на патрулите, че корабът ще мине през фаталното място. Какви са тези патрули, които не са засекли придвижването на голям кораб с пирати в продължение на 700 километра намвътре в морето, чудят се стари морски вълци.
Българските моряци и капитани биват наемани като роби от съмнителни чуждестранни компании. Те получават значително по-ниски възнаграждения от западните морски специалисти. Нерядко екипажи с наши, руски и украински моряци били пускани по опасни маршрути и ставали жертва на нечисти сделки, смятат хора от флотските среди.
Дарин Матеев бил много опитен капитан, плавал е в различни условия и е командвал подводница. Бил е съветник в Генералния щаб по въпроси на флота, добре го познавали и колегите му от НАТО. Нито един офицер от друга армия, член на Алианса обаче, не се наемал при такива мизерни условия, каквито се предлагат на българите, негодуват флотски командири. Според тях държавата напълно е изоставила контрола върху Морска администрация и оттам нехаели за съдбата на нашите специалисти, работещи по чужди кораби и фирми.
Наши специалисти са категорични също, че морски сили като Англия, САЩ, Япония и Русия ако искат за нула време ще се разправят със сомалийските пирати. Военните кораби разполагали с такава съвършена техника и въоръжение, че било само въпрос на желание да се пресекат нападенията в открити води. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4946 |11.03.2009 Интернет доставчици, замесени в трафик с дрога . 14| 5113 |16.02.2009 Идва големият срив на цените на недвижимости . 12| 5141 |13.02.2009 Тримата Големи чистят споровете помежду си . 5| 4823 |09.02.2009 Съдът отряза Големия Маргин от лечение в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads