Реклама / Ads
5| 5352 |22.07.2008

Големите обществени поръчки ще се следят под лупа

.
Специално звено пряко ще следи за нарушения цялата процедура по провеждането на големи обществени поръчки у нас, които се обявяват в "Официален вестник" на ЕС.

Това предвиждат промените в Закона за обществените поръчки, които бяха внесени от правителството като мярка за засилване на контрола при харченето на европари, съобщава в. Сега.
Т. нар. "наблюдатели" ще са към Агенцията за обществени поръчки (АОП) и ще имат пълен поглед върху около 10% от търговете и конкурсите. Това са големите поръчки, които трябва да се обявяват и в "Официален вестник" на ЕС. И в момента към АОП работят наблюдатели, но периметърът им на действие е силно ограничен само до проверка на комисията, която оценява офертите. Сега те ще следят и всички действия на ведомството, което възлага обществената поръчка.
Не само при отваряне на офертите, но и при отваряне на ценовите предложения вече ще присъстват всички кандидати за поръчката, неправителствени организации и медии. Освен това всеки от участниците ще подписва пликовете с предложената цена на конкурентите си, за да няма възможност да се подменят офертите.
Вече няма да може да се злоупотребява с правото комисията да иска допълнителни данни от участниците относно офертите им. Законът ще забрани тази възможност да се ползва, ако целта е участниците да подменят предложенията си. Упълномощаването вече няма да може да се ползва с цел разделяне на поръчката и използване на по-лек режим, предвиждат още промените.

mnogo_pari.jpg
снимка Вяра Йовева

Вдигат се стойностите, при които ведомствата са длъжни да проведат обществена поръчка по закона. Най-силно се облекчават конкурсите за проекти. При тях поръчка ще се възлага само ако конкурсът е на стойност над 100 000 лв., а не над 30 000 лв., както е сега. За доставки прагът се вдига от 150 000 на 170 000 лв., за услуги - от 90 000 на 100 000 лв., за строителство - от 1.8 млн. на 2 млн. лв. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Търговията с гласове и парите на партиите – най-големите ни пороци 5| 12568 |07.07.2008 . Американците били най-големите консуматори на наркотици 0| 8779 |01.07.2008 . Големите в Европа подкрепят Гърция в спора й за името на Македоня 0| 4063 |03.04.2008 . Големите градове - без балотаж 0| 4861 |28.10.2007

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО