Реклама / Ads
5| 4158 |11.09.2015 НОВИНИ

Голям риск от загуба на 178 млн. евро от Програмата за селските райони

.
Томислав Дончев
178 млн. евро е песимистичният вариант за загуба на средства по старата Програма за развитие на селските райони, чието изпълнение приключва в края на 2015 г. Това се посочва от вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев.
 

Оптимистичната прогноза сочи, че загубата по ПРСР 2007-2013 ще е минимум 99 млн.евро.

 

“Рискът от загуба на средства е свързан с неизпълнение на сключените договори и най-вече с приключването на големите инфраструктурни проекти по мерки 321 “Основни услуги за икономиката и населението в селските райони” и 322 “Обновяване и развитие на селата”, по които бенефициенти са общини. Предвид заложените крайни срокове и предприетите проверки на място на изпълнението на проектите от страна на Разплащателна Агенция, по-реална прогноза за риска от загуба на средства се очаква след 15 септември 2015 г.”, казва Дончев пред БГНЕС.  

В края на август месец в Държавен фонд “Земеделие” е проведена среща с кметовете на 75 общини, които изпълняват проекти по ПРСР. “Обсъдени са въпроси, свързани със състоянието на проектите, етапът на изпълнението им, както и очакваната дата на тяхното приключване. Обърнато е внимание на най-често допусканите грешки при подготовката и окомплектоването на заявки за плащане, за да бъдат избягвани и да се спазят сроковете за подаване и ускоряване на обработката им”, отбелязва вицепремиерът.

 

Другите мерки предприети с цел намаляване на загубите са свързани с готовност за командироване на служители по места за по-бърза обработка на постъпили заявки за плащане. Удължаване до 30 октомври изпълнението на проектите, които са одобрени през тази година. Промяната касае следните мерки: 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 311 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и 312 "Разнообразяване към неземеделски дейности”.

 

“Управляващият орган подготвя изменение на финансовия план на програмата с цел прехвърляне на средства между мерки и оси на база по-точна прогноза за очакваните плащания по мерките. Изменението ще бъде изпратено на ЕК до края на месец септември”, посочва Дончев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7442 |04.09.2015 Гамизов: Кунева замазва голямата корупция . 5| 4850 |30.08.2015 Израел: Иран е по-голяма заплаха от "Ислямска държава" . 0| 5440 |28.08.2015 Филмът "Изпитание" спечели голямата награда на фестивала "Любовта е лудост" . 5| 7465 |27.08.2015 Синът на баретата, застреляла Голямата Рижа, е намерен мъртъв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads