Реклама / Ads
39| 5783 |13.08.2012 НОВИНИ

Голяма ножица в спорта, режат федерации и пари

.
Да се започне с тях...
Тотална промяна в стратегията за развитието на българския спорт започва буквално от утре. Спортният министър Свилен Нейков е провел спешни разговори с шефовете на федерации и е поискал от тях анализ за представянето на техните спортисти на Олимпиадата в Лондон.
 
В Министерството на физическото възпитание и спорта вече били готови със свой анализ на причините за семплото българско присъствие. Над 100 били федерациите у нас, близо 80 от които се финансират от държавата. Около 40 са федерациите с олимпийски спортове. Имало спортове, които дори били непознати за българите, но няколко ентусиасти ги регистрирали по закон, правели си федерация и почвали да мрънкат за пари от държавата. Имало сигнали и за немалко фиктивни клубове по различни спортове. Това бил другият способ за получаване на финансиране и бич за спорта въобще. В същото време спорта в училищата и най-вече в спортните училища не получавал достатъчно средства, за да развиват и създават класни спортисти.

 

Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева е първата, която се извини на феновете за 6-тото място на ансамбъла на Олимпиадата.
“Скъпи приятели, толкова съжалявам! Толкова много съжалявам, толкова много вярвахме, че ще успеем. Толкова много искахме да ви зарадваме. Не успяхме! Аз вярвам, че всеки получава това, което е заслужил. Но вие заслужавахте много повече. Толкова много ни вярвахте е подкрепяхте. Тежко е...много е тежко”, споделя Илиана Раева във Фейсбук.
До седмица се очакват отчетите на всички федерации, които бяха представени на Олимпиадата.

Нужна е национална стратегия за спорта, най-вече в училищата. Това трябва да стане приоритет, както е в страни като САЩ, Русия, Китай, Франция, Англия, Турция, Сърбия, Хърватска, Чехия и др. И в най-големите страни нямало по сто федерации, колкото у нас. Трябва да забравим мегаломанските амбиции отпреди години, а да се определят реален брой спортове, които имат традиции у нас и те да се развиват, коментират експерти.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7779 |27.06.2012 Отиде си голямата писателка Свобода Бъчварова! . 36| 5393 |01.06.2012 Безработицата у нас-по-голяма от средната за ЕС . 63| 14016 |26.05.2012 Проф. Н. Георгиев: Бъркотията около българската писменост е голяма . 74| 9236 |11.05.2012 Мира Радева обеща голяма интрига в рейтингите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads