Реклама / Ads
16| 4615 |21.02.2016 НОВИНИ

Гонят турски дипломат от България

.
България е обявила за нежелано лице (persona non grata) Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Това съобщи Агенция „Фокус", позовавайки се на дипломатически източник, който не желае да бъде цитиран поименно. Причината за това решение е осъществяването на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.
 
В информацията се казва, че турският дипломат Угур Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, докато в по-голямата част от времето, прекарано в България се е занимавал с религиозна дейност. Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град. Според дипломати намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут.

Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

Името на Емироглу се появи в публичното пространство след парламентарно питане на депутата от БСП Димитър Дъбов в средата на януари. Дъбов е поставил въпроси на външния министър Даниел Митов: "Информирано ли е МВнР и лично Вие за това, че този турски дипломат извършва дейност, различна от тази, за която има разрешение? С каква продължителност е мандата на Угур Емироглу? Какви мерки ще предприеме ръководеното от Вас министерство към този и към други турски дипломати, които превишават агремана си?".  

В питането си соцдепутатът казва: "В съответствие с получения агреман г-н Угур Емироглу е аташе по социалните и административни въпроси към генералното консулство на Турция в град Бургас. От граждани на няколко области в консулския район – Търговищка, Силистренска, Шуменска, Бургаска и др. става ясно, че той извършва дейност, различна от тази, за която има дадено съгласие.

Преди да дойде в България Угур Емироглу е работил като главен мюфтия на мюфтийството в квартал „Орханели" в град Бурса, Турция", пише още в мотивите си за питането до външно Дъбов.

"Въпросното лице се явява пряк ръководител на служителите (мюфтийте), които са на щат и получават заплати от „ Дирекцията по религиозните въпроси „ на Република Турция. Основното в нея е налагане идеологията на исляма, проповядвана в Турция – налагане на религиозни обичаи и ценности, които не са характерни за българските турци, организира провеждането на шестмесечни религиозни курсове, пряко финансирани от Турция, а съвсем наскоро направи опит за въздействие върху активистите на една партия във връзка с промени в нейното ръководство", се казва в парламентарното питане на депутата.

България е изпратила нота до Турция да отзове аташето си по социалните и административни въпроси в консулството в Бургас Угур Емироглу. В отговор Анкара е поискала българският консул в Истанбул също да се прибере в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4898 |20.02.2016 Белград обвини САЩ в убийството на двама сръбски дипломати . 30| 10355 |12.02.2016 Посланик Л. Шопов за Фрог: Турски капан за България . 36| 7232 |12.02.2016 В. Енчев: Пеевски трябва да бъде разпитан от турските служби заради контрабандата на цигари . 42| 5093 |07.02.2016 Първанов: Турски емисари обикалят страната, ще информирам Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads