Реклама / Ads
6| 4418 |27.08.2015 НОВИНИ

Гоним САЩ по бързина на спешната помощ-8 минути за критични пациенти

.
д-р Ваньо Шарков
Кодове като в прогнозата за времето вече ще важат и за линейките. Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бърза помощ ще трябва да стига до адреса.
 

В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. 

 

"Новият регламент ще влезе в сила най-късно другия месец. Стремежът на всички ще бъде да се реагира максимално бързо, за да се обхванат максимален брой случаи”, поясни по НТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, но уточни, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Шарков даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%.

 

Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем. „Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше”, заяви Шарков.

 

"Голяма част от линейките в София са в непрекъснато движение. Може да се случи така, че дадена кола да бъде пренасочена от едно повикване със зелен код към друго с червен. Трябва да имаме разбирането, че това, че сме си уболи пръста или сме се закашляли не е състояние, което изисква линейката да дойде първо при нас. Децата винаги са код червено. Родителят може да преувеличава симптомите, но ние винаги сме длъжни да реагираме бързо”, коментира още Ваньо Шарков и допълни, че с предимство са и хората със симптоми за инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

 

"Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт”, завърши Ваньо Шарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6889 |25.08.2015 Медици на нож за "спешната" реформа на Петър Москов . 8| 4644 |08.02.2015 Москов: До 2020-та г. ще приключи реформата на Спешната помощ . 57| 4787 |29.12.2014 Цветанов: Ще гоним пълен мандат на правителството . 41| 4845 |27.12.2014 Зеленогорски: Гоним пълен мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads