Реклама / Ads
0| 6525 |01.04.2016 НОВИНИ

Горанов безцеремонен за инвеститорите, обществените поръчки и протестите

.
Владислав Горанов
„Едва ли инвеститорите разчитат на обществени поръчки, за да навлезнат в България“, каза финансовият министър Владислав Горанов в ефира на БНТ. Той допълни, че такъв тип инвеститори не биха допринесли особено за икономическия растеж на страната.
 
Горанов е категоричен, че пречките пред правенето на бизнес са ясни и те могат да бъдат отстранени лесно, така че държавата да бъде по-атрактивна за инвеститорите. Той припомни за новия закон за обществени поръчки, с който ще се засили контролът и ще се изкоренят всички недъзи на практиките досега.

„Ако правим по-малко обществени поръчки, ще харчим по-малко и вероятно дълговете и заемите ще намалеят“, допълни той. Горано каза още, че е важно качеството на изпълнение, за което обществото плаща.

Според него правителството може да направи много неща, за да бъде бизнесът по-добре. Те са свързани с промени в нормативната уредба – разрешения за строителство, достъп до електроенергия, разрешаване на спорове, електронно правителство, реформа в съдебната система.

От доста години не са правени сериозни инвестиции в армията, отчете финансовият министър. По неговите думи сега могат да се гарантират достатъчно средства както за армията, така и за здравеопазването.

Във връзка с протестите на работниците на „Булгартабак“ той каза, че „ако те опрат до социалната система, ще им се даде“. Горанов е категоричен, че държавата трябва да се намеси, ако работодателят не е плащал осигуровки и други задължения. Според него таксиметровите шофьори трябва да получат възможност да работят и да си плащат данъците.

Относно текста от Закона за съдебната власт, с който се изравняват заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с тези на председателите на Върховния административен съд, Върховния апелативен съд и на главния прокурор, той каза, че е непропорционално член на ВСС да взима най-високата заплата измежду хората, които получават заплата от бюджета.

„Може би е целесъобразно, но идва по-високо от заплатите на президента, премиера, депутатите. Този орган трябва да бъде добре възнаграден, но дали най-добре от всички“, каза Горанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4331 |18.03.2016 Г. Ковачев: Горанов ще държи еднолично парите на общините . 5| 4335 |17.03.2016 Депутати питат Горанов кой е пипал касата на КТБ . 3| 4239 |11.03.2016 Гечев: Има стремеж да се „яхнат“ финансово общините и да се подчинят на Горанов . 8| 4503 |26.02.2016 Владислав Горанов: Около 800 000 евро са платени на „Аликс партнърс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads