Реклама / Ads
14| 6532 |28.10.2017 НОВИНИ

Горанов философ: Висшето образование уврежда децата

.
Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца.
 
Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред "Дарик".

Горанов обясни, че академичната общност самодоволно е проспала процесите в икономиката. "Сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", допълни министърът на финансите.

Той сподели очакванията си през следващата година инфлацията да бъде между 1.4 и 1.6 процента. По думите му това здравословно на фона на дългите години подтискана и отрицателна инфлация.

"От гледна точка на макроикономическите догми една инфлация около 2% се смята за здравословна и необходима за всяка икономика“, каза още Владислав Горанов.

Коментирайки проектобюджета, той обясни, че са заложени 3 млрд. лв. повече приходи, като от тях 1 млрд. лв. идват от ДДС. По думите му най-големият ръст на приходите от ДДС идва по две направления – правителството ще продължи с усилията за изсветляване на икономиката, а приходната база на ДДС ще се увеличава, тъй като размерът на брутния вътрешен продукт нараства.

"През 2017 г. очакваме да достигнем БВП от 100 млрд. лв., а за следващата година разчетите показват, че той трябва да е в размер на 105,6 млрд. лв.“, обясни Горанов. Освен това ръстът на осигурителния доход, заради ръста на доходите в частния сектор, и тази година е съществен.

Същевременно, той изрази надежда хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години: "Ако зависи от мен, до 2020 г. няма да има хартиени декларации".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5336 |22.10.2017 Над 2000 ченгета протестират под прозорците на Валентин Радев, освиркаха министър Горанов . 1| 4269 |13.10.2017 Менда Стоянов пригласи на Горанов за повечето пари в Бюджет 2018 . 5| 4180 |09.10.2017 Горанов защити Тодоров и Симеонов . 0| 4333 |07.09.2017 Илиян Василев: В правомощията на Горанов е да отзове Калин Митрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads