Реклама / Ads
21| 4573 |20.02.2015 НОВИНИ

Горанов: Искането на заем за 16 млрд. лв. не е своеволие

.
Владислав Горанов
Заемът, който България трябва спешно да изтегли, е изчислен за 16 милиарда лева и нито лев по-малко. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който коментира в кулоарите на парламента склонен ли е на отстъпки към коалиционните партньори. Горанов прогнозира, че заемът ще се гласува от парламента още следващата сряда.
 

Срокът, който сме си дали - до средата на следващата седмица, е приемлив, изтъкна финансовият министър. „Това не е някакво своеволие на Горанов. Нека да си говорим колко харчим и че харчим повече отколкото изкарваме", каза той, цитиран от „Дарик“.

 

Горанов сподели, че полага неимоверни усилия като финансов министър заедно с премиера и всички държавни органи да се повиши събираемостта и резултатите се виждат. „Все пак дефицитът е 2.5 млрд. Аз ще се старая по всякакъв начин да го намалявам през приходната част, но в края на краищата обществото трябва да разбере, че трябва да харчи колкото изкарва или трябва да се продължава с дългове", каза той.

 

Според финансовия министър няма никакъв проблем в управляващата коалиция. „Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас, те са по-трудни технологично и трябва повече време. Със сигурност, участвайки в управлението, има позитиви, има и негативи. Няма да допуснем ГЕРБ да носи само негативите еднолично. Всеки, който иска да участва в управлението, трябва да носи позитивите и негативите от това управление, а не избирателно която тема е хубава, да бъде подкрепяна от всички, а която тема е лоша, да се дистанцират от нея", каза Горанов.

 

Финансовият министър изтъкна, че не е длъжен да казва всичко, което някой иска да чуе, а освен това има теми, които в целия свят е прието, че са по-деликатни и не се говорят на глас, защото „първо, невинаги са верни; второ, общественият интерес изисква някои теми да не са постоянно предмет на обсъждане и спекулация".

 

Горанов си позволи да деде пример по отношение на заема с аритметика - по израза на опозицията - за деца от първи до пети клас: „Ако свършат парите във вашата банкова сметка, а имате да връщате, какво ще направите?".

 

Финансист номер едно коментира, че дебатът по темата за новия дълг се е профанизирал и помоли журналистите да го оставят да си свърши работата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5350 |20.02.2015 Манолова предлагат ГЕРБ да изтеглят още 15 млрд. лв. заем за санирането . 29| 4912 |19.02.2015 Калфин: Този заем ни е нужен; той няма да повиши задлъжнялостта . 34| 5455 |19.02.2015 Кадиев: Със заема "Борисов 2" иска лиценз да убива . 11| 4703 |18.02.2015 Горанов: Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads