Реклама / Ads
22| 6316 |16.07.2019 НОВИНИ

Горанов объркан и притеснен призна: Нещата в НАП са обезпокоителни, можеше да е по-зле

.
Владислав Горанов
Нещата са изключително обезпокоителни. Течът е неприятен. Но можеше да бъде по-зле. Така финансовият министър Владислав Горанов започна обяснението си за теча от Националната агенция за приходите, което разтресе държавата. Коментирахме с премиера, че от мен се очакват решения и събираемост, а не оставки, отговори той на въпрос дали ще си подаде оставката след хакерската атака срещу НАП.
 

Искам да успокоя гражданите - според нашите анализи информацията не е достатъчна, за да се установи цялостното имуществено състояние на физическите лица, каза още той.

 

Ще извършим одит на всички системи на приходната администрация. До сега информацията ни сочи, че действията са извършени извън НАП, но не изключваме и да има злонамерена атака от вътре, каза още Горанов.

 

Информацията, която е публично достъпна продължава да бъде защитена. Атаката трябва да е червена лампа за всички администрации в страната,  посочи той без угризения.

 

Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на хората, източена от НАП, да знаят, че тя е защитена и те ще бъдат преследвани от закона. Това предупреди финансовият министър Владислав Горанов, който изтъкна, че службите работят по проблема с хакерската атака срещу Агенцията по приходите. Ще преценим имало ли е нехайство или небрежност, за да се случи подобно недобросъвестно отклоняване на информация. Но и нека не героизираме подобни хора, които са извършили хакерската атака, предупреди раздразнено Горанов.

 

Не мисля, че може да има имотни измами или друго на базата на изтеклата информация. Доколкото съм запознат с изтеклите данни, няма консистентна информация, за да може да има злоупотреба, отсече той. Добрата новина е, че няма унищожена или загубена информация. И държавата ще може да продължи да изпълнява задълженията си, коментира Гаронов..

 

Това писмо с хакера, чиято жена била българка звучи като "Една жена каза". Аз също мога да пусна едно друго писмо от дарк нета, не е трудно, изпъчи се министърът..

 

Житейският ми път не е започнал като финасов министър. И цялото ми семейство ще е щастливо, ако не завърши така. Представете си, че в следващия момент лесно дадем знак, че политическите оставки могат да бъдат завоявани с кибератаки, отговори на въпрос за оставката си Горанов, от който премиерът искал решения и събираемост.

 

Ние изпълнихме ангажимента си по Закона за защита на личните данни. Ролята на държавата и проверките, които ще правим, е да преценим имало ли е нехайство, за да се стигне до това. Информация на Пентагона беше изнесена - т.е. никой не е защитен, без това да е извинение, разбира се, заоправдва се финансистът.

 

Колкото повече се развива електронното управление, толкова повече уязвимостта на машините ще нараства. Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус. Много разузнавания на западните служби се върнаха в аналоговия свят, откри топлата вода Горанов..



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8560 |16.07.2019 Соня Колтуклиева: И от НАПлийкс ли Горанов ще излезе сух? . 22| 4964 |16.07.2019 Горанов опроверга шефа на МВР, че хакерската атака е сързана с договора за Ф-16 . 14| 6712 |15.07.2019 ДБ за теча на данни от НАП: Време е Горанов да напусне сцената с оставка . 7| 4193 |12.07.2019 Владислав Горанов: България може да плати наведнъж осемте F-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads