Реклама / Ads
Frognews
4| 3455 |11.05.2017

Горанов: Учителските заплати няма да се увеличават на калпак

.
Владислав Горанов
Увеличението на учителските заплати не е на калпак, а според изпълнението на целите за по-високо качество и задържане на децата в училище. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти обещаното увеличение възнагражденията на учителите от новата учебна година.
Той участва във форум за изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции, организиран от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Горанов коментира, че парите за учителските заплати ще дойдат от бюджета. Според финансовия министър увеличението би могло да бъде и малко над 15%.

"Все още продължават анализите, тъй като ми се иска от първия момент, от който започне да се прилага политиката за увеличение на възнагражденията в системата на средното образование, да се приложат диференцирани подходи, свързани със задаването на цели за по-добро качество на образованието и задържането на децата в училище, а не на калпак", посочи Владислав Горанов.

Той увери, че имаме по-добра събираемост на приходите. "Надяваме се с новия екип от хора, които вкарахме в приходните администрации - Георги Костов, Бойко Атанасов, да можем още по-добре да координираме работата на приходните агенции", коментира още той.

Относно увеличението на минималните пенсии, Владислав Горанов заяви, че то като цяло не съответства на модела, по който е изградена пенсионната система. Горанов заяви, че увеличението на пенсиите зависи от обективни фактори в икономиката, свързано с инфлацията и увеличението на осигурителния доход. Парите за пенсиите щели да дойдат от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Финансовият министър отново застъпи тезата си, че няма да се наложи актуализация на държавния бюджет. Парите за увеличение на пенсиите няма да са за сметка на системата на енергийно подпомагане. Тя ще бъде адаптирана към новите размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст.

"Ако се наложи някакво допълнение спрямо някаква сума, е възможно те да дойдат от икономия на разходи и трансфери от централния бюджет", каза още Владислав Горанов.

Финансовият министър потвърди прогнозата на премиера Бойко Борисов за по-висок растеж и призна, че заложеният растеж е според по-консервативни прогнози.

"Имаме потенциал за по-висок растеж от този, който очакваме. Вижда се и в прогнозите на различни финансови институции", коментира той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Даниел Вълчев: По-високи учителски заплати няма да решат проблемите 4| 3529 |10.05.2017 . Горанов: Няма да актуализираме бюджета 0| 2928 |10.05.2017 . Жельо Бойчев към Горанов: Вашата ценностна система е властта 1| 3980 |05.05.2017 . Депутатите няма да замразяват заплатите си 2| 2984 |04.05.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ