Реклама / Ads
0| 6138 |17.07.2015 НОВИНИ

Горанов увери: Гарантирано е, че гръцката криза няма да ни засегне

.
Владислав Горанов
Не поемаме финансов риск, подкрепяйки механизма за мостово финансиране към Гърция, заяви в НС финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от Фокус. Гаранционният механизъм предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дефолт в размер на 7 млрд. Това е предложението за следващите няколко седмици преди държавите от еврозоната да използват големия механизъм за финансиране на третия пакет, който Гърция ще използва, за да стабилизира банковата си система.
 
В началото бяха изразени резерви в използването на този механизъм. В комуникация ние заявихме, че каквито и мерки да бъдат предприети, той не трябва да води до бъдещи ангажименти на България за бъдеща финансова помощ”, подчерта Горанов и уточни, че това провокира дебат като имаме нормативни ангажименти, дори в случай на неизпълнение по авансовия мостови заем, държавите-членки на еврозоната да компенсират напълно загубите на европейския бюджет.

До последния момент Обединеното Кралство отстояваше позиция, че тези ангажименти трябва да бъдат нормативно уредени. Ще подкрепим за последен път използването на механизма, такъв е и ангажиментът на ЕК, и никога повече държавите –членки да не го използват, преди да бъде съгласувано с тези извън, уточни министър Горанов.

 

Гръцкият парламент е изпълнил изискванията и България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостови заем към Гърция, при категорично записани нормативни гаранции, че България в случай на неблагополучно развитие, няма да бъде пряко финансово засегната. След тези категорично законово записани гаранции, няма пречка и риск да задействаме този механизъм и България да участва в мостовото финансиране преди третия спасителен пакет към Гърция. Не поемаме финансов риск, подкрепяйки този механизъм за мостово финансиране, увери Владислав Горанов и каза, че имаме пълни гаранции, че ние няма да бъдем засегнати, каквото и да е развитието в Гърция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4607 |01.07.2015 Чантаджиите в бизнес класа само след санкция на Горанов . 0| 5046 |26.06.2015 Горанов: Доверието в централната ни банка е разклатено . 3| 4559 |12.06.2015 Горанов: Ротацията на митничарите ще продължи . 17| 4231 |08.05.2015 Бъчварова моли Горанов за пари да облече 30 000 полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads