Реклама / Ads
2| 4302 |02.11.2017 НОВИНИ

Горанов: Здравната система е пропита от лични и корпоративни интереси

.
Източник: БГНЕС
Три парламентарни комисии проведоха съвместно заседание, на което обсъдиха бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година. В общото заседанието на комисиите по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването взе участие и финансовият министър Владислав Горанов.
 
Той заяви, че системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност. "Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите (МФ) ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно. Системата е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много", каза министърът на финансите.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че се предвижда разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от БВП, което е нарастване общо с 485 млн. лева.

Той добави, че резервът на НЗОК ще бъде намален от 10 на 3 процента, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор.

По думите му бюджетът гарантира плащанията на дейностите, включени в настоящия пакет, финансирани от НЗОК. "Ще се повишат и цените на някои клинични пътеки", подчерта Ананиев.

Председателите на съсловните организации на лекарите, лекарите по дентална медицина и на фармацевтите изразиха недоволството си от предвижданите средства.

Лекарите настояха да се увеличат средствата за извънболнична помощ, лекарите по дентална помощ - за увеличаване на средствата за протезиране на възрастните хора, фармацевтите - за подобряване на достъпа до лекарства и иновативни терапии.

Професионалистите по здравни грижи настояха за осигуряване на достатъчно средства за медицински дейности, както и за възнагражденията на съсловието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4993 |31.10.2017 Шефът на Здравната каса: В здравеопазването има пари, но няма контрол . 3| 4688 |27.10.2017 Кметът на Бургас: Системата за предупреждение сработи, но в община Камено тя не бе внедрена . 1| 5114 |24.10.2017 Генерал Михо Михов за Фрог: Системата на ВВС се клати сериозно, проблемите не са от вчера . 1| 4196 |17.10.2017 Македония след изборите: Груевски си тръгва, наложената от него система остава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads