Реклама / Ads
3| 4906 |28.09.2020 НОВИНИ

Гореща точка: Нагорни Карабах. Най-големите сблъсъци от 2016 г. насам

.
Източник: Twitter
Повторно изригва конфликта между Азербайджан и Армения, които в продължение на над 30 години спорят за територията Нагорни-Карабах. През последните няколко дни отношенията между двете държави са изключително обтегнати. Двете държави обявиха военно положение, а ескалацията на напрежението продължава.
 

Причината - съобщава се за най-малко 23-ма души, които са били убити в неделя. Информацията обаче е разнопосочна. И двете страни в конфликта съобщават за загинали цивилни и военнослужещи, както и за сериозна загуба на бойна техника. Министерството на отбраната в Ереван обяви, че сраженията са продължили и през нощта и обяви загуби от азербайджанска страна.

 

Кратка хронология на събитията

 

През юли тази година 18 души бяха убити при сблъсъци на границата. Съобщава се за 16 войници, а сред жертвите има и майка и дете. Стотици са ранени.

 

Последва една от най-големите през последните години демонстрации в азербайджанската столица Баку, където населението призова за мобилизация на армията. Междувременно турският президент Реджеп Ердоган подкрепи Азербайджан и призова останалите държави също да застанат зад Баку в “инвазията и жестокостта”. Русия пък вижда в Армения свой съюзник.

 

Нагорни-Карабах е изключително спорна област. Тя се намира на територията на Азербайджан, но се управлява от етнически арменци. Спорът за територията е още от 1988 г.

 

Регионът се отцепва през 1991 г. Той обаче не е признат от международната общност като самостоятелна държава.

 

Конфликтът съществува от години, но е замразен през 1994 г. В последните няколко години има няколко епизода на насилие. Напрежението от последното денонощие се счита за най-сериозното от 2016 г. насам.

 

Международният отзвук

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази своята загриженост и призова двете страни да спрат боевете.

 

Франция, която има огромна арменска общност също отправи послания за диалог и незабавно прекратяване на огъня.


.

Иран, по чиито граници са разположени и двете държави изрази желанието да бъде посредник в преговорите.

 

Американският президент Доналд Тръмп също обяви, че ще търси начини, за да прекрати насилието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4797 |24.09.2020 Гореща точка: Беларус. ЕС отказа да признае Лукашенко за президент . 24| 5459 |23.09.2020 Гореща точка: Беларус. Лукашенко тайно встъпи в длъжност . 22| 5327 |18.09.2020 Гореща точка: Беларус. Светът осъди Лукашенко за информационното затъмнение в Минск . 36| 5888 |17.09.2020 Гореща точка: Беларус. Европа няма да признае Лукашенко за президент на Беларус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads