Реклама / Ads
1| 4968 |18.09.2009 НОВИНИ

Горите отново в "земеделието"

.
Връщат ДАГ в Министерство на земеделието Източник: Вяра Йовева
"Изпълнителна агенция по горите" е новото име на звеното, което отговаря за прословутите "заменки".
 

Парламентът ще обсъди днес на първо четене преобразуването на Държавната агенция по горите към Министерския съвет в "Изпълнителна агенция по горите", с което структурата минава на пряко подчинение на земеделския министър. Преди, както Frognews.bg писа, ДАГ беше представлявана в парламента от Министерството на външните работи. 

Днес обаче ще се реши дали д-р Мирослав Найденов ще има правото да прекратява и преобразува държавни горски стопанства и държавни ловни стопанства, както и да се разпорежда с горите и земите от Държавния горски фонд". Министърът на земеделието ще има правомощията да прекатегоризира горите, както и да променя предназначението на земи.

Предвидените структурни реформи в системата на горите целят реализирането на значителни бюджетни икономии, както и гарантиране на по-доброто управление и позлване на горите и земите от горския фонд и на дивечовото стопанство.

Искра Фидосова от ГЕРБ каза пред депутатите, че в дискусиите пред правната комисия е констатирано, че законопроектът не преустановявадействието на мораториума върху заменките. "Комисията по правни въпроси констатира, че законопроектът съдържа непълноти по отношение на прехвърлянето на правомощията от председателя на ДАГ към министъра по земеделието и храните по отношение упражняването правата на собственост върху горите и земите от горския фонд", коментира Фидосова.

От БСП контрираха, че е имало основателни причини за разделянето на "горите от земите". "Фонд "Българска гора" е нещо наистина ценно като институция. Това, че не започна работа с необходимото темпо, не означава, че трябва да бъде закрит", добавиха още депутати от левицата. Бившият земеделски министър в правителството на Иван Костов и настоящ независим депутат Венцислав Върбанов адмирира сливането на двете звена, определяйки "Фонд "Българска гора" като самоцелно. Според него поведението на предишните министри и председатели на "горите" е било лицемерно, а с оправданията за грижа над горите са направени скандални заменки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5506 |08.09.2009 Борисов отново развърза торбата с обещания . 0| 5471 |29.07.2009 Бюджетът отново e на изкуствено дишане . 1| 4990 |27.07.2009 Делото по Сапард влиза отново в съда . 12| 5455 |22.07.2009 Д. Танева отказа "земеделието" заради конфликт на интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads