Реклама / Ads
14| 4750 |18.07.2013 НОВИНИ

Д. Горов: Тефтерът на Златанов е показателен как се е работело

.
Едва ли някой не може да се сети на кои са инициалите ИФ, ББ и ЦЦ. Така под формата на шега депутатът от ПГ на КБ Димитър Горов коментира в ефира на БНТ написаните инициали в тефтерчето на шефа на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.
 

Това са трите основни фактора в бившата управляваща партия ГЕРБ. Това коментира в ефира на БНТ народният представител от КБ Димитър Горов по повод на намереното тефтерче на Ф. Златанов. Той обясни, че това е показателно за това как се е управлявало през последните години. Според Горов, обясненията на Златанов, че е забравил са нелепи. "Поверената му комисия може да решава човешки съдби и опетнява политически кариери", категоричен бе той. Социалистът определи самите записки като фрапиращи и доказателство, че всеки един човек в държавата може да бъде смачкан от една комисия, в зависимост от това дали е срещу ГЕРБ или за ГЕРБ или по-скоро. По думите му сега прокуратурата вече трябва да реши кои са механизмите, по които председателят на една комисия може да влияе върху решенията й.

 

"Проблемът между банки и кредитирани има няколко корена", посочи Горов. Като първа причина, той посочи едностранното повишаване на лихвите по кредитите от страна на банките, без да е уведомен кредитополучателят. Според него фактът, че веднъж изтеглил кредит, човек го изплаща през целия си живот, без значение какво се е случило през този период, също има роля за задълбочаване на проблема. Като трети източник на проблема, социалистът определи така нареченото "крепостничество" по отношение на кредитирането. "Няма къде да намерите в тази икономика банки, които да предлагат драстично по-малки лихви. Дори и да намерите банка, предлагаща малко по-нисък лихвен процент, вие нямате право да се преместите в нея" обясни Горов..

По неговите думи дългосрочната задлъжнялост също е фактор за конфликта. Народният представител обясни, че независимо от факта, че банката продава жилището, човекът остава длъжник и му се взима част от заплатата. "Какво става, когато той стане безработен и не може да плаща кредитните си задължения? Последните 4 години 450 хиляди млади човека излязоха на улицата”, каза още той.
 

Социалистът заяви желанието на БСП в най-скоро време да се направи една комисия, в която да бъдат представени абсолютно всички заинтересовани страни в този процес и да се намери балансът на риск, който в момента е изцяло при кредитирания. "При уреждането на нови правила в тази посока ще има риск и за двете страни, но той ще бъде информиран”, категоричен бе Горов. Народният представител поясни, че банковата система е стабилна и банките имат по-големи възможности да оценяват риска, отколкото който и да е от кредитополучателите. Според него всеки български гражданин има определена степен на възможност да оцени риска, който му предстои в бъдеще, от гледна точка на загуба на работа, срив на цените на апартаментите, но тя не е еднаква за всички. Това според народният председател е причина банките да поемат своя риск, когато отпускат кредит на човек, който евентуално би изпаднал в невъзможност да го изплаща. "Главната ни задача е да има баланс на риска", категоричен бе Горов. Той поясни, че става въпрос за случаите, когато определен човек има наистина едно единствено жилище, което обаче е закупено с кредит и тегленето на кредит е било необходимост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5842 |18.07.2013 Ф. Златанов с тефтерчето: Там са лични записки . 22| 5059 |17.07.2013 Плевнелиев иска преписката на комисията на Златанов да бъде публикувана . 61| 5215 |09.07.2013 Златанова: Посланиците не са прави, ще го докажем . 21| 4982 |08.07.2013 Златанова обеща равнопоставеност за медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads