Реклама / Ads
1| 4693 |26.08.2015 НОВИНИ

ЕК готова до 10 дни с мерките за нашите млекопроизводители

.
Еврокомисията все още не е измислила какви мерки да предложи в помощ на млекопроизводителите от България, но обеща те да са факт след седмица и половина. Комисарят по земеделието Фил Хоган обаче категорично се обяви против директна намеса в ценообразуването на пазара и преки парични помощи за фермерите, както настояват редица правителства в ЕС.
 

Хоган обеща целенасочени мерки за млечния сектор в Балтийските републики и останалите нови страни-членки като България. Той призна, че те са най-засегнати от санкциите на Русия и млякото там се продава по-евтино от производствената му цена.

 

Българите нямат толкова голям износ на млечна продукция за Русия, но съседните държави, които пострадаха, прехвърлиха стоките си на българския пазар и оказаха косвен ефект върху местните производители. Цената наистина много намаля в България и в другите нови членки, затова ще видим какво можем да направим в краткосрочен план като целенасочени помощи. Самият аз още е съм достигнал до заключението какви точно да са те, но ще го направя до 7 септември, каза за БНР Хоган.


Тогава извънредно се събират 28-те земеделски министри. По данни на нашето правителство 82 милиона евро са загубите за България от руското ембарго за 1 година, 44 от които в млечния сектор.

 

Млечните квоти безвъзвратно си отидоха, каза още Хоган и предупреди, че Брюксел е против държавни помощи за фермерите в целия ЕС, които вече получават годишно от данъкоплатеца 56 милиарда евро като субсидии: 

"Не бих правил нови предложения, които насърчават държавна намеса, вместо да карат производителите да търсят нови пазари".

 

Свръхпроизводството на световния пазар, слабото търсене в Китай и гръцката финансова криза, а не само руското ембарго, са причина за ниската изкупна цена на млякото, според Фил Хоган. Той призова за реформи в системата на доставки и договорите с веригите за продажба на дребно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 15360 |20.08.2015 Министър Бъчварова готова с оставка? . 13| 4716 |19.08.2015 Стойнев: Само България е готова за "Южен поток” . 0| 4562 |15.08.2015 Първа победа за нашите млади волейболисти в Аржентина . 0| 5345 |04.07.2015 Стратиев: Загинали на пътя показват, че мерките за безопасността не са достатъчни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads